Merry Christmas

11 filme de Crăciun

450

Crăciunul se apropie cu paşi repezi şi e momentul potrivit de a sta cu cei dragi în faţa televizorului pentru a urmări un film specific acestei zile. Cu siguranţă, multe dintre ele le-aţi văzut deja însă îmi voi face datoria de a enumera câteva din cele pe care le consider ok sau care au plăcut publicului larg, de-a lungul timpului.

Fac precizarea că nu este un top ci doar o listă ce cuprinde unele dintre cele mai bune filme de Crăciun făcute vreodată. Evident că sunt şi câteva pe care nu le-am văzut nici eu, însă pe multe dintre ele le-am avut în faţă. Veţi avea în paranteze şi notele de pe IMDb, pentru a nu fi criticat prea aspru, alături de an şi gen. Să începem, zic eu.

Bad Santa (2003 – 7,1 – comedie, aventuri)

Bad Santa

Este un film plăcut pentru cei mici, care a prins în rândul acestora. Datorită faptului că e revăzut în fiecare an cu aceeşi plăcere, partea a doua va apărea în 2016. În filmul din 2003, doi escroci se îmbracă în Moş Crăciun şi în elful său şi plănuiesc să dea mai multe spargeri. Planul lor ia o altă întorsătură când întâlnesc un băieţel de opt ani, de la care învaţă adevărata semnificaţie a sărbătorii.

Billy Bob Thornton a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru rolul acesta şi vă daţi seama astfel, după distribuirea lui în film, că e vorba despre o comedie. Are câteva nuanţe specifice filmelor de aventuri însă, în mare, rămâne o comedie. Dacă l-aţi văzut atunci ştiţi că pe cei mici îi va încânta.

The Best Man Holiday (2013 – 6,7 – comedie, dramă)

The Best Man Holiday

Este un film de Crăciun pentru cei mari. După 15 ani, mai mulţi prieteni de liceu se întâlnesc pentru a petrece Crăciunul împreună. Ceea ce trebuia să fie o sărbătoare se transformă într-un moment în care renasc vechile rivalităţi.

A Christmas Story (1983 – 8,1 – comedie, dramă, familie)

A Christmas Story

Este un film clasic despre Crăciun care a fost apreciat mult mai mult afară decât la noi. Un băieţel de nouă ani îşi doreşte cu ardoare să primească un cadou bizar, o armă Red Rider BB, dar este refuzat pe rând de părinţi, învăţător şi apoi de Moş Crăciun. Bineînţeles că nu se va lăsa păgubaş şi va încerca în continuare.

A Christmas Tale (2008 – 7,1 – comedie, dramă)

A Christmas Tale

Titlul original este Un conte de Noel. Este un film franţuzesc care a fost nominalizat pentru Palm d’Or-ul la Cannes, în 2008. Cu excepţia unei singure actriţe, Chiara Mastroianni, ceilalţi actori nu sunt foarte cunoscuţi pentru publicul român.

Gremlins (1984 – 7,2 – horror, fantastic, aventură)

Gremlins

Este unul dintre puţinele filme horror de Crăciun. Într-un orăşel micuţ, Billy primeşte de la tatăl său un cadou ciudat, un animăluţ păros, care nu trebuie expus la lumină puternică, udat şi mai ales hrănit după miezul nopţii pentru că se înmulţeşte rapid. Evident, adolescentul nu respectă regulile, creatura se înmulţeşte rapid  iar progeniturile devastează oraşul şi ucid tot ce le iese în cale.

Home Alone (1990 – 7,6 – comedie, aventură, familie)

Home Alone

Nu ştiu dacă e cineva care nu a văzut acest film pentru că rulează în fiecare an pe televizor şi are o audienţă mare chiar şi la peste 25 de ani de la lansare. E vorba de filmul Singur acasă din 1990. În acest film Kevin rămâne singur, în preajma Crăciunului, şi se vede nevoit să înfrunte nişte hoţi care dau spargeri, profitând de faptul că victimele sunt plecate în concediu.

It`s a Wonderful Life (1946 – 8,6 – dramă, familie, fantastic, romantic)

It`s a Wonderful Life

A venit vremea să trecem în revistă şi filmele clasice şi începem cu acest film care a fost lansat la un an după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Regia îi aparţine inegalabilului Frank Capra care a şi câştigat, cu acest film, Globul de Aur pentru cel mai bun regizor şi a fost nominalizat la Oscar.

Miracle On 34th Street (1947 – 7,9 – comedie, dramă, familie, fantastic)

Miracle On 34th Street

Nu sunt puţini cei care consideră că acesta este cel mai frumos film despre Crăciun chiar dacă a apărut în urmă cu 70 de ani. A câştigat trei premii Oscar şi două Globuri de Aur iar în 1994 a fost reeditat. Daca noul film a mulţumit cât de cât publicul român pentru cel american, primul film e de neegalat.

The Nightmare Before Christmas (1993 – 8,00 – animaţie, fantastic)

The Nightmare before the christmas

Este o animaţie destul de apreciată în care Regele Dovleac pleacă din oraşul Halloween şi ajunge din greşeală în oraşul Crăciunului unde vrea să îl răpească pe Moş Crăciun pentru a împărţi cadouri în locul lui. Filmul a fost nominalizat atât la Oscar cât şi la Globul de Aur dar nu pentru cea mai bună animaţie ci la categoriile tehnice.

The Shop Around The Corner (1940 – 8,1 – romantic, comedie)

The Shoop Around The Corner

Este cel mai vechi film despre Crăciun din lista noastră şi trebuie să amintim că a fost considerat unul dintre cele mai bune zece filme ale anului 1940. Pentru cuplurile care sărbătoresc Crăciunul singure şi iubesc filmele vechi, atunci acesta este filmul potrivit.

Love Actually (2003 – 7,7 – comedie, dramă, romantic)

Love actually

Încheiem lista noastră de 11 filme de Crăciun cu acest film în care joacă Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth, Elisha Cuthbert, Hught Grant, Emma Thompson, Claudia Schiffer etc şi care a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun film de comedie şi cel mai bun scenariu.

Dacă cunoaşteţi altele mai bune sau care credeţi că ne-ar înveseli, nu ezitaţi să ni le prezentaţi şi nouă. Lista e una deschisă şi sperăm ca de la 11 filme de Crăciun să ajungem la 1001. 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *