2012 (2009)

532

Deși nu a fost foarte apreciat afară 2012 este unul dintre cele mai bune filme despre Apocalipsă. Nota sub 6 de pe IMDb este departe de adevăr. Nu trebuie ignorat faptul că filmul e regizat de Roland Emmerich, un regizor care în opinia noastră a regizat cele mai bune filme despre sfârșitul lumii, bifând până acum filme precum Independence Day, 1 și 2, The Day After Tomorrow sau Godzilla.

Considerăm însă că unul dintre cele mai bune filme ale sale rămâne The Patriot, din 2000, cu Mel Gibson și Heath Ledger în distribuție.

Articolul de față nu este însă despre el ci despre 2012, un film foarte bun, cu un scenariu, o regie și o distribuție excepțională dacă ne gândim că e o peliculă făcută pentru marele ecran.

În distribuție îi avem pe John Cusach, un actor foarte cunoscut la vremea respectivă, și pe Chiwetel Ejiofor, încă necunoscut marelui public pe atunci dar care a prins roluri foarte mari ulterior.

Scenariul e scris de Alex Kurtzam, un scenarist la început de carieră pe atunci, care între timp a devenit și producător sau regizor. Lui îi aparține regia filmului The Mummy din acest an, unde este și producător dar și scenarist.

Pentru cei din cinematografie Kurtzman nu era un necunoscut deoarece înainte de 2012 mai scrise scenarii pentru Mission Impossible III, Transformers si Star Trek.

Revenind la film, 2012 are o poveste, dinamism și efecte speciale extraordinare pentru vremea respectivă. Ar fi nedrept să spunem că succesul privind încasările din cinematografe s-a datorat doar campaniei de marketing agresive din jurul presupusei apocalipse mayase. Ne putem aduce aminte că se crease o adevărată isterie în jurul anului 2012, despre care mulți chiar credeau că va fi sfârșitul lumi. Din fericire nu s-a întâmplat să fie.

Per ansamblu, 2012 este un film de acțiune, dramă și fantastic foarte bun. E catalogat a fi SF dar eu spun că e mai mult fantastic decât stiințifico-fantastic. Am argumentele mele să spun asta.

Filmul pornește de la o predicție a civilizației Maya, nu foarte clară, și se combină cu o isterie despre sfârșitul lumii la care se aduce un motiv biblic, cel al Arcei lui Noe.

Sinopsis 2012. Un scriitor de romane SF descoperă un lucru pe care l-au descoperit și oamenii de știință și pe care politicienii americani îl știu dar nu îl cred posibil atât de repede. Scoarța terestră va fi distrusă iar apele vor inunda Pământul pentru o anumită perioadă de timp după care se vor retrage.

În tot acest timp guvernele lumii construiesc nave pentru a se salva. Pe acestea nu se pot îmbarca decât un număr limitat de persoane.

În momentul în care apele încep să se ridice și să acopere Pământul începe o cursă a îmbarcării în care toată lumea încearcă să prindă un loc.

An: 2009 IMDb: 5,8 Regie: Roland Emmerick Cu: John Cusack, Chiwetel Ejiofor Gen: dramă, acțiune, fantstic Durată: 158 de minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *