american history x

American History X (1998)

564

Cred că am văzut acest film prima dată cu mulţi ani în urmă însă a fost atât de emoţionant încât mi-l aduc aminte şi acum. Este cu siguranţă unul dintre filmele pe care nu aveţi voie să le rataţi pentru că vă oferă prilejul să meditaţi asupra a ceea ce poate aduce acumularea de ură şi eliberarea ei într-o manieră greşită.

Din el aflăm povestea lui Derek, un tânăr ce face parte dintr-o grupare neo-nazistă şi care e văzut de ceilalţi ca pe un viitor lider. Acesta militează pentru îndepărtarea tuturor imigranţilor din Statele Unite ale Americii deoarece, în opinia sa, fac rău ţării sale, nelăsându-i pe americani să trăiască.

Din cauza urii pe care o strânge în el, venită în mare parte dinspre anturaj, acesta omoară doi negrii care încearcă să îi fure maşina şi printr-o minune este închis doar pentru trei ani, fiind acuzat de ucidere din culpă şi nu de omor.

În închisoare socializează cu un negru care este închis pentru furt şi atac asupra poliţiştilor când în fapt el nu a comis decât o tentativă de furt dintr-un chioşc de la colţul străzii dar a avut ghinionul ca în timp ce fugea să fie prins de mână de un poliţist şi să scape televizorul furat pe piciorul acestuia.

În cele două cazuri vedem inechitatea născută din diferenţa de rasă şi statut. Albul are impresia că el e singurul care are drepturi, iar imigranţii doar obligaţii, uitând că străbunicii lui au fost la rândul lor imigranţi veniţi din Europa.

Negrul e văzut de alb ca pe un infractor, iar această prejudecată poate fi întemeiată într-o oarecare măsură având în vedere statistica infracţiunilor. Dar oare care e cauza!? Oare la început aceştia nu furau din nevoie pentru că albii le refuzau integrarea şi nu îi angajau !?

Oricum discuţia e prea complexă şi ne abatem de la subiectul principal şi anume de la Derek şi de la repercursiunile aduse de comportamentul său. Chiar dacă îşi dă seama că a pornit pe un drum greşit şi încearcă să facă tot posibilul ca fratele său mai mic să nu pornească pe acelaşi drum, lucrurile iau o întorsătură urâtă.

Filmul este foarte bun, însă pentru a „gusta” la maxim din el, trebuie să fi ori american ori vreun imigrant într-o ţară ostilă celor ca tine. Nu intru în nici o categorie din cele două, dar chiar şi aşa, mi-a plăcut.

Mi-a plăcut foarte mult cum a jucat Edward Norton rolul lui Derek şi cred că este una dintre cele mai bune interpretări pe care le-am văzut vreodată. Cu siguranţă pentru Norton e rolul carierei chiar dacă a jucat bine şi în Fight Club. Să sperăm că vor exista şi rolul mai bune decât ăsta.

An: 1998 IMDb: 8,6 Regie: Tony Kaye Cu: Edward Norton Gen: crimă, dramă Premii: Norton a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *