An Education

An Education sau când aerul britanic boem este impregnat cu romantism franţuzesc

578

An Education este aparent un film simplu. Mult peste mediocritate şi cu actori buni. Va invit să priviţi în profunzime şi veţi vedea că este o satiră fină la adresa părinţilor şi a profesorilor ajunşi în funcţii de conducere, mă refer aici la directori.

Părinţii le cer uneori copiilor să nu facă greşeli pe care cu uşurinţă le pot face chiar ei. Sunt foarte duri cu copiii când greşesc şi se resemnează foarte uşor când aceeaşi greşeală le aparţine. Atât profesorii cât şi părinţii le spun copiilor să înveţe, ce să înveţe şi cum să înveţe dar niciodată nu le spun de ce să înveţe.

Acţiunea se petrece în Londra anului 1961, adică acum 50 de ani. Nu ştiu cât s-au schimbat lucrurile între timp în societatea britanică însă nu pot să nu observ că la noi lucrurile stau cam la fel, cu excepţia rigorii aplicate învăţării.

An Education exploatează impasul în care se află Jenny, o tânără care învaţă intens pentru a fi admisă la Oxford. Rezultatele la şcoală sunt mereu maxime însă are o mare problema: e şi frumoasă şi inteligentă. În mod normal acest lucru ar fi de apreciat numai că în cazul de faţă Jenny este pusă în situaţia de a alege şcoala sau „marea iubire”.

Vorbim de o tânără de 16 ani care se află la o răscruce în viaţa ei şi chiar dacă are oameni bine intenţionaţi lângă ea, nimeni nu e capabil să îi explice de ce trebuie să urmeze o anumită direcţie şi nu pe cealaltă. Aşadar, Jenny trebuie să îşi aleagă singură calea.

An Education este un film britanic produs de BBC. Are un aer boem englezesc peste care este picurat puţin farmec franţuzesc. Avem maşini de epocă iar hainele sunt sobre, predominând albul şi negru.

an education

Carrey Muligan a fost nominalizată pentru rolul lui Jenny atât la Oscar cât şi la Globurile de Aur însă nu a primit decât premiul BAFTA. Filmul, per ansamblu, a avut trei nominalizări la Oscar, una la Globul de Aur, şapte nominalizări şi un premiu BAFTA.

Muligan avea 22 de ani în timpul filmărilor şi trebuia să joace rolul unei fete de 16 ani. I-a reuşit! Cel puţin eu nu mi-am pus problema vârstei cât am văzut filmul. În An Education au mai jucat Rosamund Pike, Emma Thompson, Dominic Cooper şi Alfred Molina.

Cu patru ani în urmă, adică în 2005, Rosamund Pike a jucat în Pride and Prejudice rolul surorii mai mari a lui Muligan astfel încât între ele era deja o chimie. Orlando Bloom semnase şi el pentru a juca în film însă a fost schimbat în ultima clipă cu Dominic Cooper.

An: 2009 IMDb: 7,3 Regia: Lone Scherfig Actori: Carrey Muligan, Rosamund Pike, Dominic Cooper, Emma Thompson, Alfred Molina Gen: dramă, romantic Durată: 95 de minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *