Argo

Argo (2012) – filmul care a câştigat Oscarul în 2013

727

Mulţi au văzut în „Argo” o reclamă făcută CIA-ului, dar dincolo de aceasta, eu văd o lecţie de care ar trebui să ţinem cont în viitor, făcând referire la cum s-a ajuns la acea situaţie şi nu la cum s-a rezolvat ea. Filmul este bazat pe o poveste reală făcută cunoscută publicului larg acum 15 ani, prin declasificarea de către C.I.A., în 1997, a unor documente secrete. 

Acesta ne prezintă o operaţiune sub acoperire, pe viaţă şi pe moarte, de salvare a şase cetăţeni americani din Iranul anului 1979, în care americanii nu erau primiţi cu braţele deschise.

Situaţia politică în mijlocul căreia are loc acţiunea filmului

În 1950 iranienii l-au ales pe Mohammad Mosaddegh, care a devenit prim-ministru şi a naţionalizat companiile petroliere britanice şi americane, punând petrolul, din nou, în posesia poporului iranian. Trei ani mai târziu, S.U.A. şi Marea Britanie au iniţiat o lovitură de stat în urma căreia, Mosaddegh a fost destituit, iar în locul lui a fost pus şeicul Reza Pahlavi. Acesta era un risipitor şi un adept al excesului, zburând până la Paris pentru a lua prânzul, în timp ce poporul său flămânzea.

Şeicul şi-a asigurat puterea cu ajutorul serviciile secrete, aşa numitele SAVAK, începând o perioadă cumplită de tortură şi frică. A iniţiat apoi o campanie de occidentalizare a Iranului, lucru care a iritat poporul profund tradiţional.

În 1979 iranienii l-au doborât pe şeic, iar ayatolahul Khomeini s-a reîntors din exil şi a preluat puterea. Datorită actelor de răzbunare şi a execuţiilor, ţara a fost introdusă într-o stare de haos. Şeicul se refugiază în SUA şi cere azil politic. Poporul a manifestat în faţa ambasadei americane, cerând extrădarea şeicului, pentru a fi judecat şi spânzurat.

Toate aceste informaţii se regăsesc şi în film, la începutul acestuia, în primele două minute, însă Argo se axează pe operaţiunea de salvare a celor şase cetăţeni americani care reuşesc să scape din atacul iranienilor asupra ambasadei SUA din Iran în 4 noiembrie 1979.

Despre Argo

După cum spuneam mai sus, în urma atacării ambasadei americane din Iran, şase cetăţeni americani reuşesc să scape. Aceştia se ascund în casa ambasadorului canadian, Ken Taylor. Dar atât guvernul american, cât şi cel canadian îşi dau seama că nu este decât o chestiune de timp până când aceştia vor fi prinşi şi, cel mai probabil, ucişi, aşa că apeleză la ajutorul CIA-ului care găseşte o soluţie inedită pentru scoaterea celor şase de pe teritoriul iranian. Le creează acestora identităţi false şi le atribuie calităţi pe care nu şi le închipuiau niciodată. Îi „transformă” în membrii echipei de filmare a peliculei fictive numită „Argo”.

Coafura şi vestimentaţia specifică anilor 70–80 au o contribuţie importantă la reînvierea acelei perioade.

An: 2010 IMDb: 7,8 Regie: Ben Affleck Cu: Ben Affleck, John Goodman, Clea DuVall, Karina Logue Gen: dramă, thriler Durată: 120 Premii: a câştigat Oscarul pentru cel mai bun, cel mai bun montaj şi cel mai bun scenariu adaptat; a mai fost nominalizat pentru cel mai bun mixaj de sunet, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun montaj de sunet şi cel mai bun actor în rol secundar; a câştigat două Globuri de Aur pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor şi a mai primit alte trei nominalizări; a obţinut trei premii şi patru nominalizări BAFTA.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *