Atonement (2007)

596

Atonement este o ecranizare după romanul clasic scris de Ian McEwan. Cel care îl regizează este Joe Wright, britanicul care a mai ecranizat romane celebre precum Mândrie și Prejudecată sau Anna Karenina. Dintre cele trei pelicule, doar Atonement i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor.

Filmul a avut mai multe nominalizări la Oscar în 2008, însă nu a câștigat decât la categoria ”cea mai bună coloană sonoră”, unde meritul îi aparține lui Dario Marinelli, care a fost nominalizat la Oscar și pentru coloana sonoră a filmelor Anna Karenina și Mândrie și Prejudecată. La Globul de Aur, Atonement a câștigat premiile pentru cea mai bună dramă și cea mai bună coloană sonoră.

Din distribuție fac parte Keira Knightley, James McAvoy, Benedict Cumberbatch și Saoirse Ronan. Primii trei sunt britanici, iar Ronan s-a născut la New York, dar are rădăcini irlandeze și a trăit o lungă perioadă în Irlanda. Acest lucru se vede deoarece Atonement este construit într-o manieră britanică. Probabil pentru acest lucru e ”vinovat” mai mult regizorul.

Acțiunea filmului se petrece tot în Anglia, în perioada interbelică. Regizorul redă foarte bine acest lucru, de la preocupările oamenilor până la obiceiurile, manierele și vestimentația acestora.

Ritmul nu este foarte alert însă nu e nici foarte lent. Este catalogat ca fiind un film încadrat în genurile dragoste, romantic, mister și război. Îndrăznesc să spun că nu face parte din nici unul dintre genurile amintite ci este doar un mix al acestora. Am putea să spunem mai degrabă că este o dramă și atât. Are însă elemente din celelalte genuri.

Per ansamblu, Atonement este un film bun, peste mediocru, care a fost primit de public pe măsura lui. Nu este nici subevaluat și nici supraevaluat.

Sinopsis Atonement. Robbie este fiul servitorilor unei familii britanice înstărite, care încearcă să își depășească condiția și aparent îi reușește, până când își exprimă sentimentele față de Cecelia, fata cea mare a familiei la care mama sa servește.

Sora mai mică a Ceceliei, de doar 13 ani, simte și ea ceva pentru Robbie, astfel că nutrește un sentiment de revoltă atunci când descoperă relația incipientă dintre acesta si sora ei mai mare. Drept dovadă, îl acuză pe Robbie de o tentativă de viol a verișoarei sale, iar relația dintre acesta și Cecilia intră într-un carusel de încercări de reîntâlnire și reînnodare a relației lor. Închisoarea și războiul par însă neverosimili.

An: 2007 IMDb: 7.8 Regie: Joe Wright Cu: James McAvoy, Keira Knightley, Benedict Cumberbatch, Saoirse Ronan Gen: dramă Durată: 123 minute.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *