Bacalaureat (2016)

503

Bacalaureat este unul dintre cele mai recente filme românești premiate peste hotare. Cristian Mungiu a reușit să ia premiul de cel mai bun regizor la Cannes și să mai obțină o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film.

Vorbim de o dramă românească construită inteligent pe o realitate românească – lipsa meritocrației și lupta cu morile de vânt. Un tată își calcă în picioare valorile morale pentru ca fiica lui să meargă la o facultate de afară și să se integreze într-o societate diferită față de cea românească.

Faptul că filmul a avut un succes mai mare afară decât în România se explică prin punerea pe tapet a unei probleme noi pentru europenii din Vest și banală pentru un român de rând.

Din punctul meu de vedere Bacalaureat este un salt pentru Mungiu. Vorbim de un salt care a început să se vadă încă de la După dealuri pentru că au început să dispară momentele statice pe care le-am văzut la 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

Bacalaureat nu este un film care are un dinamism ieșit din comun însă totul decurge liniar, fără prea multe momente „de meditație”, exasperante pentru consumatorul de film românesc din ultimul deceniu.

Luând fiecare capitol din film la analizat vom constata că peste tot Bacalaureat stă bine, de la mediocru la foarte bine. Punctul forte pare a fi autenticitatea. Senzație pe care o avem când vedem acest film e că nimic nu e „fardat”. Secțiile de Poliție, spitalele sau apartamentele arată exact așa cum le știm. Problemele societății nu sunt băgate sub preș însă Mungiu nici nu face pe lupul moralist deoarece se poziționează ca un observator.

Adrian Titieni joacă rolul unui medic apreciat, care împreună cu soția sa au fost cândva doi tineri cu valori morale solide, care puteau să plece afară după Revoluție dar au preferat să rămână acasă, sperând că vor putea schimba ceva.

După 20 de ani nu s-a schimbat nimic, iar problemele generate în mare parte de condițiile de viață le-a decimat relația care stă acum într-un fir de ață, care e fiica acestora. El are o amantă, ea știe, dar cei doi încearcă să se prefacă că totul e așa cum ar trebui pentru ca unicul lor copil să nu sufere.

Sinopsis Bacalaureat. Eliza este o tânără cu un viitor strălucit. A fost admisă la două facultăți în Anglia însă mai trebuie să treacă un sigur hop, acela de a lua Bacalaureatul. În preajma examenului este violată lângă școală, iar visul tatălui ei de a o vedea realizată în afara țării pare ruinat.

Romeo, tatăl ei, știe că fata lui este cu moralul la pământ și aproape de a rata Bacalaureatul, inclusiv din cauza stării fizice. Călcând peste valorile care l-au ghidat în viață, încearcă să ocolească legile pentru ca fata lui să poată merge în Anglia.

Practic acesta trebuie să pună în balanță mai multe lucruri. Știe că ceea ce face este moral pentru că fata lui nu ar fi avut nici o problemă să ia BAC-ul dacă nu s-ar fi întâmplat să fie violată. În același timp știe că este ilegal ceea ce face și riscă să își piardă libertatea. De asemenea, pentru a își vedea fata realizată face exact ceea ce a urât o viață întreagă.

An: 2016 IMDb: 7,5 Regie: Cristian Mungiu Cu: Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Lia Bugnar Gen: dramă Durată: 128 de minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *