A Beautiful Mind (2001)

647

Continuăm lista filmelor vechi dar nu foarte vechi cu o capodoperă. E vorba de A Beautiful Mind, o dramă spectaculoasă a unui mare matematician, John Forbes Nash Jr, interpretat la fel de spectaculos de Russell Crowe.

Ca atare, putem spune că este un film biografic, după o poveste reală. Nash a primit Premiul Nobel pentru Economie în 1994. Filmul care a pus lupta acestuia cu schizofrenia pe marele ecran a primit în 2002 patru premii Oscar, la care se mai adaugă  alte patru premii la Globurile de Aur, plus alte șase nominalizări împreună la cele două premii.

Regia filmului îi aparține lui Ron Howard, care a făcut trei ecranizări după romanele lui Dan Brown și care a mai regizat un film splendid. E vorba de Rush. Scenariul e scris de Akiva Goldsman, care a mai scris și scenariile ecranizărilor după romanele lui Brown dar și pentru filmele I, Robot, Memoriile unei gheise și Insurgent. Acum scrie scenariile pentru Transformers 6 și 7, filme care vor apărea în 2018 și 2019.

A Beautiful Mind este o biografie care se pliază mai mult pe genul filmelor TV. Nu are momente de acțiune și efecte speciale deoarece nu se cere însă are în schimb multă dramă.

Sunt foarte puține momentele în care avem impresia că lucrurile stagnează. În realitate tot timpul i se construiește profilul psihologic a lui Nash.

Filmul are și puțin mister deoarece la un moment dat nu mai știm ce e imaginar și ce e real. Practic sunt momente în care trăim în minte bolnavă și de geniu a lui Nash fără a ști acest lucru.

Nu vorbim de un film pentru toate gusturile. Celor care vor filme de acțiune, sacrificând povestea, e posibil să nu le placă acest film. Nu trebuie să pui povestea în fața acțiunii pentru a îți plăcea A Beautiful Mind ci doar să pui un preț mai mare pe ea decât o fac multe alte persoane.

Sinopsis A Beautiful Mind. Nash este un matematician de geniu care suferă de o boală cumplită, căreia i se poate face cu greu față. Cu toate acestea îi face față datorită sprijinului necondiționat primit din partea familiei. În ciuda faptului că nu se află în cea mai bună condiție psihică reușește să primească Premiul Nobel pentru Economie.

An: 2001 IMDb: 8,2 Regie: Ron Howard Cu: Russell Crowe, Jennifer Connelly Gen: biografic, dramă Durată: 134 de minute Premii: Oscarul și Globul de Aur pentru cel mai bun film, plus alte 3 premii și patru nominalizări la Oscar și 3 premii și două nominalizări la Globul de Aur.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *