Biblia Pierduta Igor Bergler

Biblia pierdută, de Igor Bergler

1635

Biblia Pierdută a lui Igor Bergler este cu siguranţă una dintre cele mai mediatizate cărţi ale unui autor roman şi, de asemenea, una dintre cele mai vândute. Este de altfel cartea de debut a autorului care a anunţat deja că o va continua în Ultimul secret al lui Abraham Lincoln.

Ştim cu toţii că este o carte în care se vorbeşte de Vlad Ţepeş şi ca atare, inevitabil, înainte de a o citi vă întrebaţi dacă este o carte cu vampiri. Nu obişnuiesc să detaliez subiectele volumelor citite pentru a nu vă răpi din entuziasmul de a le citi însă pot să vă spun de data aceasta că în primele 400, chiar 500 de pagini, nu avem nici o certitudine că vampirii ar exista.

Marketingul continuă şi după ce cititorul primeşte cartea pentru că i se înmânează un produs îmbrăcat într-o supracopertă pe care încă nu am ajuns să o descifrez nici după ce am citit romanul. Nu înţeleg de ce un smartphone e conectat la venele unui om, al cărui chip nu îl vedem. Trecând peste asta, dacă îndepărtăm supracoperta, vom avea în mână o carte ce chiar arată ca o biblie, doar că nu are crucea pe copertă. Culoare hârtiei îţi dă senzaţia de vechi, sugerându-ţi că nu vorbim doar de o biblie ci de una pierdută cu mulţi ani în urmă.

Deşi are misterul unui roman poliţist. Biblia pierdută este mai degrabă un roman puzzle, în care un profesor de istorie încearcă să descopere o enigmă, forţat de evenimentele neplăcute din jurul său. Deşi apar multe crime şi avem multe mistere iar majoritatea acţiunii se petrece în Sighişoara şi Praga, nu putem spune că este un roman gotic însă are o tentă în această direcţie. Subiectul ales este unul interesant iar stilul lui Igor Bergler de a scrie este unul similar celor mai buni scriitori ai acestui gen literar.

Se fac multe referiri la evenimente istorice şi de multe ori se încearcă interpretarea unora într-o manieră proprie, pe care istoricii nu şi-o permit pentru că nu o pot argumenta. Sunt însă multe menţionări pe care istoria le poate certifica. Faptul că cititorul se poate afla în situaţia de şti dacă un lucru e adevărat sau nu este un lucru bun pentru că îl stimulează să se documenteze.

Pentru a înţelege mai uşor romanul, vă recomand să intraţi mai întâi pe site-ul oficial al cărţii şi să citiţi secţiunea „cabinet de curiozităţi” pentru că puteţi deprinde anumite noţiuni ce vă pot fi de ajutor.

În cazul în care vă întrebaţi dacă Biblia pierdută este un roman supranatural nu aş şti ce să vă spun pentru că se petrec anumite lucruri spre finalul cărţii despre care nu pot vorbi pentru că ar însemna să nu îmi respect promisiunea dată de a nu dezvălui prea mult din carte.

Biblia pierdută nu are doar plusuri, interesul meu a crescut treptat până după jumătatea cărţii pentru ca mai apoi să scadă, deşi toată cheia rezolvării misterelor se află în această parte. Explicaţia ar fi că autorul nu a comprimat deloc ultimele pagini şi a inserat acţiuni de care se putea lipsi. Cred că cele 550 de pagini puteau fi reduse la 400, poate 450, fără a se pierde din esenţa cărţii, şi reuşind astfel să păstreze intensitatea cu care cititorul este captivat de acţiune.

Sinopsis Biblia pierdută. Un profesor de istorie din Statele Unite ale Americii se află în căutarea sabiei pe care a primit-o Vlad Ţepeş în momentul în care a devenit prima dată domnitorul Ţării Româneşti. Ulterior este prins în jocul unor oameni care au stat în umbră timp de 500 de ani şi care în prezent se luptă pentru obţinerea primei biblii tipărite de Gutenberg, care este şi prima carte tipărită din istorie.

Aceasta conţine un mesaj pe care doar cei iniţiaţi îl pot înţelege. Dacă ar ajunge în mâinile nepotrivite, un întreg secret, vechi de 500 de ani, ar fi deconspirat. Profesorul este cheia acestui joc.

Rao, 2015 – 554 de pagini – copertă cartonată – format 21×16 – ISBN 978-606-609-893-9

VEZI PREŢUL ACTUAL PE:

ELEFANTLIBRIS
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *