Birdman – Omul pasăre a zburat cu patru Oscaruri

467

Omul pasăre a lui Inarritu a caştigat, noaptea trecută, Oscarul pentru cel mai bun film,  cel mai bun scenariu original, cea mai buna imagine şi cel mai bun regizor.

A ratat trofeul la alte şase categorii, printre care şi cea de cel mai  bun actor în rol principal, dar Michael Keaton s-a bătut cu Eddy Readmayne şi Benedict Cumberbatcht.

Pelicula ne spune povestea lui Riggan Thompson, un fost actor celebru care îl interpreta pe Birdman, într-o franciză de succes, cu 20 de ani în urmă, şi l-a continuarea căreia a renunţat, pentru că simţea că publicul şi colegii îl subestimau.

Vroia să arate că poate mai mult, urmărind roluri mari care nu au venit şi a ajuns, astfel un anonim. Generaţiile se schimbă, iar omul nu e obişnuit să descopere trecutul.

Pentru a demonstra cine e, îşi bagă ultimul ban într-un spectacol pe Broadway, din care nu are siguranţa că va mai primi ceva înapoi.

Trăieşte în două lumi paralele, una din care facem parte cu toţii (cea reală) şi una în care poartă un dialog permanent cu alter-ego-ul lui ce întruchipeaza personajul de film care l-a făcut celebru, cândva.

Cele două lumi se întrepătrund astfel încât spectatorul le poate distinge foarte greu, uneori. Există momente când te întrebi dacă nu cumva există o singură lume.

Riggan este un perfecţionist. Acest lucru îl face să îl angajeze pe Mike, un actor excepţional, însă un om „defect”, căruia nu-i pasă dacă declanşează conflicte.

Între cei doi se duce o luptă care nu ştii în ce direcţie o poate lua. Riggan este pus într-o dilemă – trebuie să aleagă între a renunţa la actorul pe care nici nu visa vreodată că îl va avea şi, odată cu el, la visul pe care a încercat să îl clădească timp de 20 de ani sau să îi accepte mofturile şi să aibă şansa de a le închide gura atât colegilor de breaslă, cât şi celor care nu au crezut în el.

Coloana sonoră e puţin bizară, dar bună.

În mare, Birdman e un film acceptabil, dar care nu cred că o să prindă la publicul comercial.

An: 2014 IMDb: 8,1 Regie: Alejandro Gonzalez Inarritu Cu: Edward Norton, Michael Keaton, Naomi Wats, Emma Stone Gen: comedie, dramă Durată: 119 minute Premii: 4 Oscaruri şi 5 nominalizări, 2 Globuri de Aur şi 5 nominalizări, 10 nominalizări BAFTA
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *