Boyhood, 12 ani de copilarie

369

Boyhood ne-a atras atenţia, înainte de a îl vedea, pentru că e un proiect cinematografic care inovează.

Filmările s-au întins de-a lungul a 12 ani şi urmăresc evoluţia unei familii, centrate în jurului lui Mason. Puteţi observa pe durata a 162 de minute, cum actorii evoluează, fizic, odată cu trecerea timpului.

Spre deosebire de alte filme, actorul care interpretează rolul copilului nu se schimbă când acesta ajunge la maturitate, şi nici nu se folosesc tertipuri pentru a îl îmbătrâni.

De altfel, nici un rol nu e jucat de doi actori. De la începutul filmărilor până la terminarea lor, aceştia au jucat în numeroase filme. Ethan Hawke a jucat peste 25 de filme, între timp, iar Patricia Arquette în peste 10 producţii.

Sinopsis Boyhood

Filmul urmăreşte evoluţia lui Mason de la primele zile de şcoală până când acesta ajunge la facultate. Se pune accent pe modul cum deciziile luate de parinţii săi îi influenţează dezvoltarea, scoţând în evidenţă faptul că indivizii sunt rezultatul anturajului şi al mediului în care trăiesc, şi mai puţin al înzestrării genetice.

Mai mult

După despărţirea părinţilor naturali, Mason şi sora acestuia, Samantha, rămân în custodia mamei, Olivia. 

Dificultăţile prin care trec cei trei îi fac să îşi schimbe mereu domiciliu şi să fie într-o cursă permanentă în a-şi face noi prieteni şi în a se acomoda cu „noii taţi” vitregi.

Chiar dacă Olivia trece prin mai multe căsătorii, Mason şi Samantha sunt puşi mereu pe primul loc şi nu li se îngrădeşte dreptul de a îşi petrece timpul cu tatăl lor natural, al cărui rol e jucat de Ethan Hawke.

Parerea mea despre Boyhood

Nu mi se pare un film care să exceleze dar nici unul care să plictisească. În nici un caz nu e un film de mase, şi mă tem că, în ciuda numeroaselor premii şi nominalizări, nu va aduce încasări uriaşe în cinematografe. De altfel nici nu e programat în sălile de cinema din România, dar cu siguranţă va fi pentru că ieri a fost una dintre producţiile care au obţinut cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur.

În plus, Richard Linklater a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, la Festivalul de Film de la Berlin. Foarte probabil, nu vor lipsi nici nominalizările la Oscar. 

Scenariul e scris de regizor, iar Lorelei Linklater, fata acestuia, joacă rolul surorii lui Mason.

Cea mai spectaculoasă transformare, în cei 12 ani, mi s-a părut cea a Patriciei Arquette. O să rămâneţi surprinşi să vedeţi cât de puţin s-a transformat Ethan Hawke.

An: 2014 IMDb:  8,5 Regie: Richard Linklater Cu: Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Coltrane Gen: dramă, familie Durată: 164 de minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *