Cannes 2016. Filmele selectate în competiţia oficială

621

Filmele participante la Festivalul de Film de la Cannes, adică cele care au intrat în selecţia oficială a celei de-a 69-a ediţie au fost anunţate în urmă cu ceva timp. România a intrat în premieră cu două filme în cursa pentru Palm d’Or.

Ediţia din acest an va avea loc în perioada 11-22 mai 2016 şi va fi deschisă de un film marca Woody Allen, numit Cafe Society, în care vor juca Kristen Steward, Steve Carell şi Corey Stoll. Filmul spune povestea unui tânăr ajuns la Hollywood în anii din perioada interbelică, dorind să lucreze în industria filmului şi ajunge să se îndrăgostească.

Pelicula va rula în afara competiţiei, la fel ca filmele The BFG, de Steven Spielberg, Goksung, Money Monster, regizat de Jodie Foster şi cu o distribuţie formată din Julia Roberts şi George Clooney, sau The Nice Guys, în care joacă Ryan Gosling, Rusell Crowe, Kim Basinger şi Matt Bomer.

Cannes 2016. Filmele din selecţia oficială

România participă cu două filme în selecţia oficială. Unul dintre ele este Sieranevada, de Cristi Puiu, iar celălalt este Bacalaureat, de Cristian Mungiu. Acestea fac parte din lista de 20 de filme ce se vor lupta pentru marele premiu la Cannes, anul acesta. În rândurile de mai jos voi încerca să vorbesc despre fiecare dintre ele. Voi începe cu cele româneşti.

bacalaureat sieranevada

Bacalaureat ne vorbeşte despre relaţia complicată dintre părinţi şi copii. Regia îi aparţine, la fel ca şi scenariul, lui Cristi Mungiu. Printre actori se numără Adrian Titieni, Lia Bugnar, Vlad Ivanov, Ioachim Ciobanu şi Maria-Victoria Dragus. Sieranevada este regizat şi scris de Cristi Puiu. Acesta se concentrează tot asupra relaţiilor de familie însă de o altă factură. Membrii familiei se reunesc în urma unui deces. În distribuţie se află Andi Vasluianu, Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.

lovin american honey

American Honey ni-l aduce pe ecran pe Shia LaBeouf şi ne spune povestea unei tinere care nu mai are nimic de pierdut şi se aventurează în echipa de vânzări a unei reviste de turism,  întrând astfel într-un cerc în care se trece foarte uşor dintr-o stare într-alta. Loving este o dramă ce ne aduce un alt actor de primă clasă. E vorba de Joel Edgerton, care joacă rolul unui bărbat alb îndrăgostit de o femeie de culoare, lucru care îi aduce mari probleme.

Lângă cele două filme amintite mai sus, Statele Unite ale Americii mai plusează cu The Las Face, un film regizat de Sean Penn şi cu o distribuţie alcătuită din Charlize Theron, Jean Reno, Adele Exarchpoulos şi Javier Bardem. Filmul se anunţă a fi unul dintre principalii competitori.

În drama franceză Tony Erdmann, un tată încearcă să se apropie de fiica sa adultă. Alte drame franceze sunt Paterson, Rester Vertical, şi Aquarius. Franţa ne propune şi o comedie, Slack Bay, în care joacă Juliette Binoche şi a cărei acţiune se petrece în vara anului 1910, când mai mulţi turişti dispar pe o plajă.

julieta almadovar

Pedro Almadovar este printre cei mai cunoscuţi regizori selectaţi în competiţia oficială anul acesta. Filmul cu care se va prezenta se numeşte Julieta însă nu are nimic de-a face cu operele lui Shakespeare.

personal shopper the unknown girl

Belgia ne propune Personal Shopper şi ne-o aduce a doua oară pe ecran, la această, ediţie pe Kristen Steward. Filmul se învârte în jurul modei de la Paris, spunându-ne o poveste cu fantome. Dar asta nu e singura propunere din partea acestei ţări. Belgienii Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne au fost selectaţi cu The Unknown Girl, film regizat şi scris de ei, în care un doctor încearcă să afle identitatea unui pacient ce a murit după ce i-a refuzat tratamentul.

Două actriţe celebre născute în Paris, Marion Cotillard şi Lea Seydoux vor apărea în producţia canadiană Just la fin du monde, regizată de Xavier Dolan. Un scriitor se întoarce acasă după o lungă perioadă pentru a le spune apropiaţilor că este pe moarte. Marion va apărea şi într-o dramă romantică din partea Franţei. E vorba de Mal de pieres, regizat de Nicole Garcia şi adaptat după un roman de Milena Agus, în care acţiunea este plasată după Al Doilea Război Mondial şi se întinde pe o durată de 20 de ani. O femeie se căsătoreşte cu un bărbat pe care nu îl iubeşte iar apoi se îndrăgosteşte de altul.

Alte filme intrate în competiţia oficială sunt Ma Rose, The Handmaiden, I Daniel Broke şi The Neon Demon.

România mai este prezentă şi la categoria Un Certain Regard, acolo unde se va lupta pentru trofeu Bogdan Mirică, cu filmul Câini.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *