Carte vs. Film – Me Before You

613

Astăzi vom începe o nouă rubrică în care vom compara filmele cu cărțile după care sunt ecranizate. Suntem conștienți că a face acest lucru este destul de costisitor însă o facem cu plăcere.

Vom începe cu Me Before You (Înainte să te cunosc). Am citit mai întâi carte și apoi am văzut filmul. Menționez acest lucru încă de la început pentru că are o oarecare importanță.

Atât cartea cât și scenariul filmului sunt scrise de Jojo Moyes.

Cartea Înainte să te cunosc este publicată în România de editura Litera, care o plasează în colecția Blue MOON. Și acest lucru are o importanță aparte deoarece vă ajută să înțelegeți mai bine despre ce e vorba.

Dacă nu ați înțeles încă, Me Before You, sau Înainte să te cunosc, este un roman de dragoste ”dedicat cititoarelor”, așa cum îl cataloghează a fi Litera.

Pentru genul pe care îl abordează, romanul este unul destul de reușit. Are clișee însă vine și cu ceva nou, în ceea ce privește povestea.

Mai multe informații veți găsi în articolul despre carte.

Filmul Me Before You se pliază perfect pe scenele din carte. În prima oră secvențele se succed cu repeziciune, pentru ca în ultima jumătate de oră să se stea mai mult asupra scenelor.

Sunt de părere că acest lucru reprezintă o greșeală pentru că scenele nu se pot încărca cu potențialul de dramatism pe care îl oferă cartea.

Actorii sunt la fel de buni astfel încât filmul ar fi putut fi mult mai dramatic decât e. Per ansamblu e un film bun însă acesta e privit cu mai puțin interes de cei care au citit cartea mai întâi.

Știu că mulți vă recomandă să citiți mai întâi carte și apoi să vedeți filmul însă cel puțin în cazul de față vă recomand să faceți invers pentru că în caz contrar veți trăi senzația pe care o aveți când vedeți un film a doua oară.

Concluzie. Pot spune că atât filmul cât și cartea primesc note de trecere. Unora nu o să le placă, altora da. Depinde foarte mult de preferințele pe care le aveți.

Dacă aș fi văzut mai întâi filmul, acum mi-ar fost foarte greu să mă gândesc cui să îi dau un plus. Pentru că nu am făcut asta voi alege cartea.

Singurul lucru pentru care fac aste e faptul că filmul nu a reușit să exploateze cartea așa cum trebuie, deși este o peliculă cu mult peste media filmelor apărute în ultimul timp, chiar dacă mai are mult până la perfecțiune.

În schimb, cartea este poate una dintre cele mai reușite care au apărut în acest gen literar în ultimii ani.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *