dezastru

Ce ţări sunt riscante pentru a le vizita!

516

Ca turişti, avem mereu tentaţia de a vizita locuri exotice, locuri cu o altă cultură decât a noastră. Din păcate, o parte din acestea nu sunt sigure, mai ales acum, când terorismul se redefineşte şi începe să îşi arate colţii.

Evident că nu trebuie să trăim în teroare şi să o lăsăm pe aceasta să ne răpească libertatea de mişcare însă a fi precauţi nu înseamnă că vom renunţa la această libertate. Cu siguranţă nu suntem ţinte directe, noi ca oameni simpli, dar putem fi victime indirecte, ca cetăţeni ai unei ţări europene, sau victime colaterale, aflate în mijlocul unui război civil.

Nu suntem tot timpul la curent cu evenimentele politice externe şi nu putem anticipa unde e riscant să mergem. Cu toţii suntem capabili să anticipăm cam în ce zone nu e bine să mergem însă de multe ori nu mergem în anumite ţări pentru că, eronat, credem că nu sunt sigure. Aşadar, iată o listă cu statele pe care trebuie să le evităm în aceste zile.

Ţări cu un risc concret

Libia are aproape toate punctele de frontieră închise pe fondul riscului de securitate din ţară. Nu se poate intra sau ieşi decât prin Tunisia. În oraşul Benghazi exista posibilitatea unor atentate teroriste iar în oraşele Zintan şi Gharian au loc periodic lupte de stradă. Pur şi simplu e o ţară în care ordinea de drept e suspendată.

Siria este pur şi simplu o ţară sub asediu. Autorităţile nu mai controlează decât o mică parte din ea iar majoritatea suprafeţei este un „no man’s land”. În acest moment nu mai există curse directe cu România iar foarte multe drumuri sunt blocate.

Riscul de a te afla la locul nepotrivit este destul de mare, iar faptul că suntem cetăţeni europeni, după intervenţia armată a Franţei şi Rusiei, ne face ţine directe. Pericolul nu vine de la autorităţi ci de la ISIS. Ca atare, vă puteţi refugia sub protecţia autorităţilor siriene, la nevoie.

În Yemen au loc revendicări de stradă violente, în Somalia puteţi fi răpiţi iar autorităţile locale nu prea se grăbesc să intervină,

Ţări cu un grad ridicat de risc

Libanul găzduieşte mai multe celule terorite, inclusiv ISIS. Există riscul atât a unor atentate cât şi a unor răpiri. Nu ar trebui excluse şi conflictele interconfesionale. Cele mai periculoase zone sunt vestul Beirutului, anumite cartiere din Tripoli, în apropierea şi în interiorul taberelor de refugiaţi palestinieni, Saida, Arsal etc.

Sudanul de Sud este aflat în conflict civil din iulie 2013, atunci când a fost demis vicepreşedintele iar susţinătorii lui duc o luptă armată cu autorităţile. Din câte am văzut prin presa străină, rebelii nu vizează străinii, cel puţin nu pe români, iar populaţia neimplicată în conflict e paşnică.

Mali este un alt stat african riscant, în care mai multe grupări teroriste pun bombe şi răpesc străini. E foarte important de reţinut că România nu are misiune diplomatică în această ţară. În caz de nevoie, puteţi apela la ambasada română din Senegal sau la o ambasadă a unui stat membru UE din Mali. Există şi o epidemie de poliomielită.

Kenya este în acest moment un stat periculos pentru vizitatori. Se confruntă atât cu o epidemie de Ebola cât şi cu posibilitatea unor răpiri sau a unor conflicte locale. Mai multe puncte de frontieră sunt închise iar cele mai periculoase locuri sunt zonele aglomerate din Nairobi şi Mombasa. Pentru a evita răspândirea epidemiei, încă din august 2014, graniţele cu Liberia, Sierra Leone sau Guineea sunt închise. Ca atare, pentru a nu risca infectarea cu Ebola, pentru care nu există tratament care să garanteze vindecarea, e bine să le ocoliţi şi pe acestea.

Afganistan are un grad ridicat de risc de foarte mulţi ani. Vizate de atentatele teroriste sunt în special zonele frecventate de turiştii străini.

Ţări turistice riscante

Voi enumera acele ţări pe care suntem tentaţi foarte des să le vizităm dar care sunt mai mult sau mai puţin riscante.

În insulele Maldive au loc ciocniri de stradă violente şi există riscul unor atentate teroriste. Egiptul are câteva oraşe nesigure în acest moment şi mă refer aici la Ismailia, Rafah, El Arish sau Suez. Nici în celelalte zone nu avem garanţia siguranţei. E bine să ne informăm înainte de a ajunge în această ţară.

Brazilia este lovită în acest moment de o epidemie de febră Dengue. Cele mai afectate zone sunt centrul, sudul şi estul ţării.

De unde ne informăm despre ţările cu risc pentru turişti

Majoritatea agenţiilor de turism ne pot informa în legătură cu pericolele din ţările pe care le alegem ca destinaţie. Dar de multe ori mergem pe cont propriu. Indiferent că mergem sau nu printr-o agenţie de turism, e bine să vizitam site-ul Ministerului de Externe. Aici vom găsi informaţii atât despre pericole cât şi despre regulile privind vizele sau cele de şedere.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *