Cel ales

755

Cel ales este unul dintre cele mai interesante filme românești, chiar dacă nu a fost nominalizat la marile festivaluri de film din Europa. E mai degrabă un film pentru mase și nu pentru ”marii critici” de film.

Tema filmului este una demnă de astfel de festivaluri însă pelicula are multe subtilități pentru ca aceasta să fie înțeleasă de un străin. Cel ales e practic un puzzle, dar unul care în cele din urmă nu are cum să nu te miște când te gândești care e de fapt mesajul final. E foarte bine construit chiar dacă mai niciodată nu spune lucrurilor pe nume, ferm și apăsat.

Scenariul mi se pare în regulă, iar Cristian Comeagă face un pas uriaș în față în calitatea de regizor după apariția ultimului său film La bani, la cap, la oase, chiar dacă genurile cinematografice sunt diferite.

El are și calitatea de producător, așa cum a mai avut-o la Filantropica și Restul e tăcere, ceea ce arată că are viziune cinematografică. Cel ales ne arată că are și un potențial imens.

Românii au avut de foarte multe ori impresia că atunci când văd filme românești fie acestea sunt prea superficiale, fie sunt prea ermetice. Ei bine, Cel ales a reușit să găsească echilibrul din acest punct de vedere.

Prezentul se îmbină mereu cu trecutul. Personajul principal este jucat de un singur actor, deşi îl vedem pe o durată de 30 de ani. Aici ar fi principala problemă a acestui film. Actorii care îi joacă pe liceeni nu par a fi nişte adolescenţii. Pe unii îi ştim de foarte mulţi ani şi e greu să ne gândim că ar avea 18 ani.

Una dintre cele mai bune interpretări este cea a Nicodim Ungureanu, cel care îl joacă pe Escu, eminenţa cenuşie a Securităţii şi mai apoi a capitalismului.

Sinopsis Cel ales. X este ajutat în anii 1980 să fugă din ţară, trecând ilegal Dunărea pentru a ajunge în Franţa. De fapt, ajutat este mult spus. A fost mai degrabă forţat de Securitate.

După foarte mulţi ani de la Revoluţia din 1989, X se întoarce în ţară pentru a îşi recăpăta libertatea ce i-a fost furată în urmă cu 30 de ani.

An: 2015 IMDb: 7.0 Regie: Cristian Comeagă Cu: Laura Cosoi, Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Bogdan Stanoevici Gen: dramă Durată: 125 de minute Ecran: normal
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *