Cam

Cele mai bune trei melodii country din 2015

1309

Muzica country nu ne este familiară nouă, românilor. Dar cred că asta se întâmplă din cauza faptului că nu e promovată suficient la noi. Am observat că în multe filme apreciem foarte mult melodiile din acest gen muzical şi asta mă face să cred că în România există public pentru aşa ceva.

Ca atare, pentru că unora dintre noi s-ar putea să le placă această muzică, am decis să fac topul celor mai bune melodii contry din 2015. Nu e o listă ci un top în care am încercat să las subiectivismul de o parte, deşi el e inerent de foarte multe ori.

Cam – Burning House

Am ales această melodie pe primul loc pentru că e o baladă ce are toate incredientele – o voce superbă, versuri inspirate care spun o poveste şi o orchestraţie pe măsură. Povestea melodiei este inspirată dintr-un vis al artistei în care încerca să îşi salveze iubitul dintr-o casă în flăcări. Piesa este scrisă de Cam împreună cu Tyler Johnson şi Jeff Bhasker.

E puţin cam lentă pentru gusturile mele însă reuşeşte să mă convingă să o ascult încă de la început. Arde cum trebuie. Începe să crească încă de la început şi atinge apogeul spre finalul primei părţi pentru ca apoi să scadă în intensitate.

Burning House este a doua piesă de pe albumul de debut al artistei, Untamed, şi a fost lansată pe 16 iunie 2015.

Chris Janson – Buy Me a Boat

Dintre toate melodiile contry de top de anul acesta, Buy Me a Boat este cea care se apropie cel mai mult de sound-ul care a consacrat acest gen muzical. Îmi place în mod special cum Chris Janson „ciupe” unele cuvinte. În mare parte cântă din gât şi „împinge” cuvintele din piept doar pe refren. Chitara se aude şi ea destul de bine de-a lungul întregii piese şi o înobilează pe anumite porţiuni.

Buy Me a Boat dă numele primului album al artistului, lansat oficial pe 30 octombrie. Cântecul este scris de acesta împreună cu Chris DuBois.

Versurile au o notă ironică combinată cu una veselă. Desfinţează subtil un clişeu pe care îl folosesc mulţi – „banii nu aduc fericirea” – şi transmite o altă idee pe care alţii au transformat-o în clişeu – fericirea stă în lucruri mărunte – fără a o spune cu subiect şi predicat. Da, pentru el fericirea stă într-o sticlă de bere băută pe o barcă.

Aşadar folosindu-ne de clişee devalorizăm ideile corecte care le susţin. Putem spune acelaşi lucru folosind alte cuvinte, gesturi etc.

Charles Kelley ft. Eric Paslay & Dierks Bentley – The Driver

Dacă pentru primele două locuri nu am avut nici o dificultate în a le alege, pentru locul trei am stat mult să mă gândesc între vreo cinci piese de valori apropiate. Am ales The Driver pentru că e cântată de trei artişti. Asta nu înseamnă că e o piesă slabă. Îşi merită oricum locul în top.

Chales Burgess Kelly este unul dintre fondatorii trupei Lady Antebellum format în 2006. The Driver a fost lansată pe 23 septembrie şi e melodia lui solo de debut.

Vă aştept cu completări dacă ştiţi melodii cel puţin la fel de bune ca cele trei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *