sarpe

De ce animale trebuie să vă feriţi când plecaţi în vacanţă

1098

Un turist responsabil trebuie să ia în calcul toate riscurile potenţiale pe care i le aduce destinaţia aleasă. În funcţie de zona în care va călători poate da faţă în faţă cu animale care îi pot pune în pericol viaţa sau integritatea fizică. De reţinut că nu neapărat cele mai mari vieţuitoare sunt şi cele mai periculoase.

Mai jos aveţi o listă cu cele mai letale animale de pe planetă.

1.Ţânţarul tigru (Aedes aegypti)

tantarul tigru

skynews.com.au

În ciuda dimensiunilor foarte mici, acestea sunt unele dintre cele mai letale animale de pe Pământ pentru că ucid cei mai mulţi oameni. Răspândesc o serie de boli printre care febra dengue sau febra galbenă. Unele dintre boli au o perioadă de incubaţie scurtă iar tratamentul fie nu există, fie trebuie aplicat foarte rapid.

Pentru a încerca să îi evitaţi trebuie să ţineţi cont de faptul că aceştia sunt mai prezenţi la asfinţit şi în zori, în zonele umbroase sau când vremea e tulbure. De asemenea, preferă locurile cu apă stătută.

Cum arată ţânţarul-tigru. Pot fi recunoscuţi foarte uşor prin petele albe de pe picioare dar si de pe corp. Doar femelele muşcă pentru sânge, când sunt în perioada de reproducere. Acestea înţeapă pe toată perioada anului.

Unde pot fi întâlniţi ţânţarii-tigru. Sunt originari din Africa dar în acest moment sunt răspândiţi în India, sud-estul Asiei, Oceania, nord-estul Australiei, nordul Americii de Sud, America Centrală, Mexic, coasta Braziliei şi coastele Africii din emisfera sudică. Acestea sunt zonele cele mai populate însă nu este exclus să îi întâlniţi chiar şi în Europa Mediteraneană.

2.Ţânţarul anofel

tantarul anofel

descopera.ro

Este la fel de periculos precum ţânţarul-tigru însă mult mai cunoscut din cauza faptului că e văzut ca inamicul numărul 1 în răspândirea malariei, o boală care ucide anual milioane de oameni în Africa şi Asia.

Odată ajunsă în corpul omului, malaria atacă prima dată ficatul apoi globulele roşii din sânge. Simptomele cuprind febră şi dureri de cap, putându-se ajunge la comă urmată de deces.

Cum arată ţânţarul anofel. Există aproximativ o sută de ţânţari din genul Anopheles astfel încât ar fi inutil să descriem doar o specie. În mare, toţi arată cam la fel. A se vedea imaginea. Între ţânţarul anofel şi ţânţarul tigru nu există diferenţe în ceea ce priveşte modul de a ataca, astfel încât metodele de a vă apăra de ei sunt similare.

Unde se găseşte ţânţarul anofel. Teoretic, pot fi întâlniţi cam pe toată suprafaţa terestră a planetei, cu excepţia zonelor apropiate de poli. Lipsesc din Canada, o mare parte din Argentina sau Australia dar şi din nordul Africii, paradoxal. Lanţurile muntoase cele mai ferite sunt Himalaya şi Anzi. Riscul cel mai mare de vă îmbolnăvi de virusul transmis de ei este în emisfera sudică a Africii şi în sud-estul Asiei. Nu trebuie exclusă Amazonia.

3.Vagabondul brazilian

paianjenul vagabondul brazilian

descopera.ro

Este considerat cel mai veninos păianjen din lume şi este extrem de agresiv. Atacă în special noaptea şi obişnuieşte să se ascundă în muşuroaiele de termite. Când atacă preferă locurile întunecoase şi umede din apropierea clădirilor. Se mai ascunde în ciorchinele de banane.

Odată ce un vagabond brazilian muşcă un adult acesta decedează în aproximativ 2-12 ore. Barbaţii muşcaţi pot suferi stări de priapism, o disfuncţie sexuală care se manifestă prin erecţii spontane, permanente şi dureroase.

Cum arată. În ciuda potenţialului lui letal, arată ca o tarantulă obişnuită. Lungimea corpului este de 17-48 de milimetri iar picioarele pot ajunge până la 15 centimetri.

Unde trăieşte vagabondul brazilian. În special în zona tropicală a Americii Centrale şi de Sud, în ţări precum Costa Rica, Republica Dominicană, Columbia, Guyana Franceză, Brazilia etc.

4.Meduzele box

meduza box

huffingtonpost.com

Numărul deceselor cauzate de acestea este redus dar nu pentru că nu ar fi periculoase ci pentru că trăiesc în mediul acvatic iar omul riscă mai puţin să le întâlnească. Numărul deceselor anuale se învârte în jurul cifrei de 40.

Odată înţepată, toxina întră în sângele victimei şi provoacă tensiune arterială, opreşte inima să mai bată iar moartea survine în câteva minute.

Cum arată. Meduzele au un corp în formă de cub şi patru tipuri diferite de ochi.

Unde trăiesc meduzele box. Se găsesc în apele Australiei până în cele din Vietnam.

5.Melcul cu con

melcul cu con

ziare.com

Este supranumit melcul ţigară pentru că ai timp să fumezi o ţigără înainte să mori. Nu există tratament pentru veninul acestuia şi se recomandată resuscitarea pulmonară, eventual o transfuzie semnificativă de sânge. Cercetătorii susţin că veninul poate fi utilizat în scopuri medicale.

Cum arată. Melcul cu con arată spectaculos şi cei care nu îi cunosc potenţialul letal s-ar putea simţi atraşi de aspectul acestuia. Culorile sunt variate şi dimensiunile de asemenea. Cochilia este în formă de con, la capătul anterior fiind capătul îngust. Majoritatea speciilor pot ajunge până la 23 de centimetri lungime.

Unde trăieşte melcul cu con. Există paproximativ 800 de specii de melci cu con iar zonele în care trăiesc sunt diverse – sudul Californiei, coasta Africii de Sud, coasta Mediteranei sau vestul zonei indo-pacifice. Este un animal acvatic.

6.Pestele Puffer

pestele puffer

Este cunoscut pentru capacitatea de a înghiţi o cantitate mare de apă, transformându-se într-o minge. Este un peşte carnivor şi letal pentru om pentru că conţine tetrodoxină, o substanţă de 1200 de ori mai periculoasă decât cianura. Un singur exemplar are suficientă toxină pentru a ucide până la 30 de oameni adulţi.

Cum arată. Atunci când înghit apă au o formă ovală. Există aproximativ 120 de specii ce au lungimi de la 2,5 până la 61 de centimetri.

Unde trăiesc. În apele subtropicale, dar urcă în oceanul Atlantic până aproape de Anglia.

7.Broasca săgeata veninoasă

broasca sageata veninoasa

zooland.ro

Are această denumire pentru că în trecut  triburile îşi imbibau săgeţile în veninul ei. Este extrem de periculoasă pentru că veninul se află atât pe piele cât şi în secreţii iar culorile sunt extrem de atractive.

Cum arată. Ca o broască obişnuită însă extrem de colorată, în funcţie de specie. Majoritatea speciilor au o lungime sub 1,5 centimetri şi doar câteva ajung la 6 centimetri.

Unde trăieşte broasca săgeată veninoasă. În nordul Americii de Sud şi în America Centrală, în ţări precum Bolivia, Costa Rica, Columbia, Brazilia, Ecuador, Venezuela, Panama, Peru şi altele. Cu toate acestea poate fi întâlnită şi în Hawai, departe de aceste ţări.

8.Scorpionul Deathstalker

scorpionul Deathstalker

wikipedia

Dacă antidotul nu este administrat la timp, veninul acestui scorpion produce moartea. Cei care au scăpat după muscătura lui au avut crampe şi dureri de cap luni bune.

Cum arată. Are o culoare verde gălbuie cu tentă transparentă. Lungimea poate ajunge până la 8 centimetri.

Unde poate fi întâlnit scorpionul. În zonele deşertice şi în tufişurile din nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Printre ţări se numără Algeria, Egipt, Israel, Iordania, India sau Turcia. Am enumerat doar ţările cu potenţial turistic însă numărul lor este mult mai mare.

9.Echis carinatus

vipera

wikipedia

Această specie de viperă ucide mai mulţi oameni decât orice specie de şarpe. Doza considerată a fi letală pentru un adult e de doar 5 mg de venin, iar un singur individ poate produce de patru ori această cantitate şi poate injecta chiar şi 12 mg dintr-o singură muşcătură.

Cum arată. Are o culoare maronie, uşor roşiatică, cu un tipar clar, după cum se vede în imaginea de mai sus.

Unde trăieşte vipera. În zonele deşertice din Orientul Mijlociu, Asia Centrală sau India.

10.Peştele piatră

pestele piatra

eavisa.com

Synacea este unul dintre cei mai veninoşi peşti din lume şi ucide anual chiar mai mulţi oameni decât unele specii de rechini. Muscătura este extrem de dureroasă şi se recomandă tratarea cu căldură, eventual apă fiartă, dacă nu aveţi antiveninul la îndemână.

Cum arată. Are un aspect turtit şi seamănă cu o fosilă.

Unde se găseşte. În zonele de coastă la întâlnire oceanelor Indian şi Pacific.

11.Caracatiţa cu inele albastre

Caracatiţa cu inele albastre

ziare.com

Are dimesiunea unei mingi de golf însă nu există tratament pentru veninul letal. Tot ce puteţi face e un masaj cardiac susţinut şi respiraţie artificială până când veninul se dispersează în corp şi îşi pierde potenţialul.

Cum arată. Are o mulţime de cerculeţe albastre pe corp.

Unde trăieşte caracatiţa cu inele albastre. Se întâlneşte în coralii de adâncime şi în apele Australiei.

12.Crocodilul de apă sărată

Crocodilul de apă sărată

descopera.ro

În ciuda denumirii poate trăi şi în apele dulci. Cu toate acestea este frecvent întâlnit în apele oceanelor şi ale mărilor. Este singura specie de crocodil capabilă să trăiască atât în apele sărate cât şi în cele dulci.

Cum arată. Este cel mai mare crocodil din lume cu un corp bombat ce poate depăşi şase metri lungime.

Unde trăieşte. Australia, Indonezia, Malaezia, Indochina etc.

Bineînţeles nu trebuie ignorate felinele mari precum leii, tigrii sau leoparzi însă am încercat să mă orientez asupra animalelor care reprezintă un pericol uşor nesesizabil pentru cei care îl au în faţă.
3 thoughts on “De ce animale trebuie să vă feriţi când plecaţi în vacanţă

 1. Andra G.

  🙂 cand am auzit prima data de tantarul tigru m-am gandit la ceva fioros, mai ales ca se zicea ca ucide o gramada de oameni. Sincer, nu l-am vazut pe la noi, desi se zicea ca a ajuns. Ca idee, nu cre ca se gandeste cineva la astfel de pericole atunci cand pleaca in vacanta si foarte putini isi fac asigurari. Daca nu vine leul, tot degeaba :d

 2. Cafea Gratis

  Ideea articolului a plecat exact de la tantarul tigru. Am devenit curios cand se facea valva la televizor, pe canicula.
  Totusi, nu trebuie sa iti imaginezi ca odata intepata devi victima sigura. Probabil ca uneori cantitatea de sange din tantari e insuficienta pentru a il contamina pe cel al omului. Daca nu ar fi asa, atunci am fi cu totii bolnavi de SIDA pentru ca imi e greu sa cred ca exista vreun om care sa nu fi fost intepat vreodata de insecte.

  Un alt lucru de care ar trebui sa ti cont – nu stiu daca au ajuns in Romania, dar daca au facut-o, nu vor supravietui frigului, astfel incat nu exista riscul sa patim ce am patit cu gandacul de Colorado.

 3. Geo

  Nu iti suna putin deplasat „cele mai letale”?
  Ia incearca sa zici „cel mai mort dintre toti”. Tot nu iti suna aiurea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *