cesar chavez

Cesar Chavez 2014

617

Odată cu recentul scandal creat în America de Donald Trump prin catalogarea mexicanilor ca fiind drogaţi sau violatori şi care a dus la încheierea colaborării acestuia cu NBC, mi-am adus aminte de Cesar Chavez, un film ce are legătură cu condiţia imigranţilor mexicani din Statele Unite, de-a lungul timpului.

Apărut în 2014, odată cu Selma, un alt film de aceeaşi factură, Cesar Chavez nu reuşeşte să se impună în ochii criticilor de film deşi ar fi meritat pentru că în esenţă nu prea sunt mari diferenţe. Şi dacă a făcut-o primul nu văd de ce nu ar fi reuşit şi acesta, care are şi meritul de a „sparge sticla”. 

Cesar Chavez este o figură emblematică în sudul Statelor Unite ale Americii şi printre imigranţii mexicani pentru că în ciuda tuturor pronosticurilor reuşeşte să îşi impună ideile într-un mod agresiv dar non-violent. În prezent, zeci de parcuri, şcoli, librări şi străzi din California, Arizona, Texas, Nevada etc, îi poartă numele.

Născut în Arizona din părinţi mexicani imigranţi, Chavez lucrează în ferme din 1952 şi ia parte la nedreptăţile la care sunt supuşi fermierii. Nu au stabilitatea unui venit iar acest este infim, undeva la 2 dolari pe zi în condiţiile în care muncesc non stop de la răsăritul până la apusul soarelui.

Filmul are o oarecare emoţie şi e făcut pentru publicul larg. Cu toate acestea consider că i se face o nedreptate neintrând în atenţia criticilor de film. Nu lasă nici o clipă senzaţia că e o peliculă făcută de amatori, iar tehnic are câteva merite. Regizorul nu e nici el necunoscut. E adevărat că Diego Luna e mult mai cunoscut ca actor însă acest lucru nu ar trebui să fie o piedică.

O parte dintre actori sunt şi ei cunoscuţi. John Malkovich şi Michael Pena sunt doar doi dintre ei. Scenariul a fost scris de Keir Pearson care în 2005 a fost nominalizat la Oscar pentru Hotel Rwanda.

Imaginea peliculei trebuie remarcată pentru că nu încearcă să intre în noua modă a filmelor de epocă – imagine alb-negru la o calitate înaltă. În Cesar Chavez se merge pe o imagine color, cu o tentă de „vechi”, dar de o calitate bună. Se folosesc adesea imagini alb-negru din arhive, neprelucrate, pentru a creea senzaţia de autenticitate.

Poate fi interpretat şi ca un film motivaţional pentru că ne arată că putem să reuşim să ne îndeplinim scopurile chiar şi atunci când nu mai avem speranţă. Tot ce contează e să urmăm o cale justă şi să fim perseverenţi. E cu alte cuvinte, mai mult o luptă cu noi decât cu ceilalţi.

Ca o concluzie, filmul este unul bun, subapreciat. Consider că trebuie să îi daţi o şansă. Evident, nu vă aşteptaţi la efecte speciale moderne, împuşcături, cauciucuri încinse, etc.

Sinopsis Cesar Chavez

Chavez este un tânăr crescut în ferma tatălui său din Arizona pe care o pierde în timpul Marii Crize din perioada interbelică. Nevoit să îşi caute loc de muncă, pleacă împreună cu famlia sa în California pentru a lucra în fermele altora însă se loveşte de o realitate crudă, numărul ofertelor de muncă este cu mult sub al cererilor, iar muncitorii, în marea lor parte hispanici, sunt nevoiţi să accepte condiţii inumane.

Ca atare porneşte iniţiativa organizării unui sindicat al fermierilor pentru a le putea cere patronilor condiţii de muncă juste. „Lupta” durează aproximativ cinci ani, perioadă în care primeşte sprijinul lui Kennedy dar planurile îi sunt încurcate de Nixon.

An: 2014 IMDb: 6,4 Regia: Diego Luna Cu: Michael Pena, John Malkovich Gen: biografic Durată: 102 de minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *