o afacere regala

En kongeling affaere / O afacere regală (2012)

1079

O afacere regală este filmul care scoate din sertarele istoriei povestea a trei oameni care au schimbat destinele unei ţări. Ne aflăm în Danemarca secolului XVII unde pe tron se află Christian al VII-lea, un rege tânăr, cu serioase probleme mintale, uşor de manipulat de cei din jur.

Acesta se căsătoreşte cu verişoara sa, Caroline Matilda de Wales, sora regelui George al II-lea al Marii Britanii. Mai târziu, Johann Friedrich Stuensee, un medic de orăşel cu viziuni iluministe, devine doctorul personal al regelui.

Caroline împărtăşeşte ideile inovatoare ale acestuia şi între ei se înfiripă o poveste de dragoste, ce se consumă dincolo de zidurile palatului, în taină, şi care duce la naşterea Louisei Auguste.

Ideile medicului şi ale reginei nu sunt împărtăşite de cei care au putere de decizie şi cei doi, în astfel de condiţii, nu îşi pot impune proiectele într-o societate profund conservatoare, recurg la o metodă simplă: aceea de a îl manipula pe rege.

O bună perioadă de timp reuşesc să impună o serie de legi, lucru ce atrage admiraţia multor ţări şi a unor oameni precum Voltaire. Dar cum lucrurile frumoase nu ţin o veşnicie, cei doi sunt descoperiţi de mama vitregă a regelui şi lucrurile încep să se complice.

O afacere regală este un film care merită văzut deoarece aduce un suflu nou cinematografiei europene, ieşind oarecum din tiparele filmelor nord-europene, care în general sunt poliţiste. Dacă nu ar fi limba actorilor, în necunoştinţă de cauză ai spune că e un film britanic de epocă.     

A fost nominalizat la Oscar şi din punctul meu de vedere merita trofeul pentru că celelalte filme au fost sub el. În acel an, 2013, a câştigat Amour, un film care se afla pe val şi era dat câştigător de toţi criticii de film. Până la urmă a primit două trofee la Festivalul de Film de la Berlin.

An: 2012 IMDb: 7,6 Regie: Nikolaj Arcel Cu: Mads Mikkelsen şi Alicia Vikander Gen: dramă, istoric, dragoste, romantic Premii: o nominalizare la Oscar, o nominalizare la Globul de Aur, două premii şi o nominalizare la Berlin, două nominalizări AEF Limbă: daneză
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *