Everything Is Illuminated (2005)

Everything Is Illuminated (2005)
0
0 views
0

Bazat pe primul roman autobiografic al lui Jonathan Safran Foer, Totul este iluminat, filmul cu același nume apare în 2005 și este prezentat la o multitudine de festivaluri unde este primit bine de public. Scenariul este scris de autorul romanului împreună cu Liev Schreiber (Victor Creed din seria X-Men), care cu această ocazie debutează ca regizor într-un film artistic.

Inițial filmul trebuia să fie unul de călătorie dar cartea are o narațiune paralelă care imaginează o călătorie cronologică a istoriei de 500 de ani a micului sătuc Trochenbrod, de unde vine bunicul lui Jonathan. Însă din cauza bugetului și a limitării sale ca regizor, Screiber alege să portetizeze fimul ca o călătorie propriu-zisă spre un trecut amintit cu exactitate. Scenariul combină în mod eficient atât umorul cât și drama celor trei personaje de călătorie și cu cât acestea merg mai adânc în inima Ucrainei cu atât se dezgroapă amintirile trecutului, dar nu numai ale lui Jonathan.

Cea mai bună performanță actoricească vine de la Eugene Hutz, care îl joacă pe Alex Jr., pe care filmul îl portretizează inițial ca purtător de trening, dansator de break, care nu face nimic în afara faptului că vrea să se distreze. E tipul de tânăr de la începutul anilor ’90 ce preia tot ce aude și vede în Occident, fără nici un filtru, dar evoluează în ceva mai mult decât însuși Jonathan. Până la urmă toate personajele ajung la propria iluminare. Eugene Hutz este în fapt muzician și nu actor, Gogol Bordello – punk gypsy este stilul lui. Citise deja cartea când a fost sunat de producători pentru a pregăti muzica în stil medieval, dar totuși modern.

Alegerea actorului principal, Elijah Wood, pe care l-ați văzut în Lord of the Rings, nu a fost întâmplătoare. S-a dorit un actor tipic american, care să sfideze stereotipul pe care europenii îl au despre americani, cineva care să fie ciudat, vulnerabil, care să arate inocent, cu defecte și care caută istorie dincolo de granițele propriei țări. Pregătirile pentru film au început după atentatele din 2001.

Sinopsis Everything Is Illuminated. Jonathan (Elijah Wood) colectează obsesiv obiectele familiei sale, de la periuțe de dinți la resturi de hârtie pe care apoi le sigilează în punguțe și le prinde cu ace de un perete din casa lui pentru a înregistra istoria familiei sale. Dar spațiul pentru bunicul său este vizibil gol. Tot ce Jonathan are de la el este o bijuterie și o fotografie veche cu o femeie, cea care l-a ascuns de naziști în Al Doilea Război Mondial. Jonathan decide să intreprindă o căutare în Ucraina pentru a găsi femeia, pentru a îi mulțumi și pentru a afla mai multe despre bunicul său.

În căutarea lui este ajutat de un cuplu de personaje care conduc o companie turistică pentru evreii ce revin în număr mare după liberalizarea granițelor est europene spre a își găsii resturi de familie și resturi de amintiri. Printre ei se află și un tânăr obsedat de cultură occidentală (Eugene Hutz).

An: 2005 IMDb: 7,5 Regie: Liev Shreiber Cu: Elijah Wood Gen: comedie Durată: 100 minute Premii: două premii la Festivalul de la Veneția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *