Gifted (2017)

707

Gifted este cu siguranță o dramă superbă, care nu și-a făcut loc pe marile ecrane din România și va trebui să rămânem cu satisfacția că îl putem vedea pe micile ecrane. Regia îi aparține lui Marc Webb (500 Days of Summer, The Amazing Spider Man 1 și 2, Limitless).

În distribuție îi avem pe Chris Evans și Octavia Spencer, iar ceilalți actori se ridică la nivelul acestora. E interesant de văzut dacă filmul va intra în atenția juriului de la Oscar, deși mă îndoiesc că acest lucru se va întâmpla.

Este un film despre echilibru și despre sacrificii în interesul umanității versus interesul unui copil. Din Gifted înțelegem că progresul societății se realizează cu sacrificii, cu vieți irosite. Noi nu am avea confortul de astăzi dacă alți oameni nu și-ar fi sacrificat viețile ”sociale” pentru a face descoperirile care ne aduc confortul de astăzi.

Acești oameni au avut oarecum posibilitatea să aleagă ce viață vor, să se dedice în totalitate cercetării sau să fie oameni obișnuiți, care muncesc, se distrează, merg în vacanță etc. Dilema acestui film este dată de faptul că un copil extrem de dotat nu poate să facă această alegere, iar scenaristul ne împinge oarecum să facem noi această alegere, care recunosc că este foarte greu de făcut.

Filmul nu excelează la colona sonoră sau la efecte. Are două mari plusuri care cred că sunt suficiente pentru a putea vorbi de un film foarte bun – actori foarte buni și un scenariu superb.

Gifted începe ca un film obișnuit pentru micul ecran și ulterior atinge treptat note dramatice. Pe scurt, e un film pe care vi-l recomand cu plăcere. E un film despre alegeri pe care nu am vrea să le facem.

Sinopsis Gifted. Mary este o fetiță supradotată, pe care unchiul său încearcă să o protejeze ascunzându-i performanțele ridicate la matematică, mai mari chiar decât ale unui profesor universitar.

În prima ei zi de școală învățătoarea își dă seama că în clasa ei are un geniu la doar 7-8 ani. Acesta este momentul în care se declanșează intriga. Se creează două tabere. Una vrea să o dea la instituții de învățământ pentru supradotați și să îi dezvolte pasiunea pentru matematică, alta vrea să o păstreze la o școală normală pentru a avea o viață socială, trăind printre oameni, fără a se izola precum mama ei care din acest motiv s-a sinucis pentru că s-a simțit singură. La mijloc e Mary, care la doar 7-8 ani nu poate să își decidă singură viitorul, fiind nevoită să aștepte ceea ce decide un judecător pentru ea.

An: 2017 IMDb: 7,6 Regie: Marc Webb Cu: Chris Evans, Octavia Spencer Gen: dramă Durată: 100 minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *