The Great Wall (2016)

1280

The Great Wall este un film fantastic, de aventuri, care are acţiune din plin dar pe care personal nu l-aş încadra în aceasta categorie. Ingredientele de bază ale acestei pelicule sunt trei actori cunoscuţi de la Hollywood, o legendă şi o echipă cel puţin bună la toate capitolele.

Filmul, per ansamblu, este unul bun, deşi nu toată lumea e de acord cu mine. Eu zic însă că dacă cei care urmăresc acest film vor să vadă unul de aventuri, cu puţină fantezie şi cu mai multe motive şi teme asiatice, atunci au ce să vadă şi se vor bucura de film.

Regizorul The Great Wall este Yimou Zhang, foarte cunoscut printre regizorii chinezi, cu premii la Cannes, Berlin, Veneţia, BAFTA ori Sundance. E adevărat ca majoritatea au fost câştigate până prin 2000, însă cu siguranţă Zhang a arătat prin acest film că nu e deloc un regizor depăşit.

La The Great Wall aş remarca în primul rând costumaţia. Cu siguranţă ea nu a arătat aşa prin Evul Mediu sau mai devreme pentru că îmi e greu să cred că ai îmbrăca soldaţii într-un albastru atât de „evident”. Totul are culoare, inclusiv armele şi mă gândesc aici în primul rând la săgeţi. Repet însă, nu vorbim de un film istoric pentru a avea pretenţia ca totul să respecte „adevărul istoric” ci de unul fantastic şi de aventuri.

Calitatea imaginii este una foarte bună, iar efectele speciale şi coloana sonoră sunt pe măsură. Practic există un singur lucru pe care nu îl găsim aici şi există în majoritatea filmelor de succes la nivel mondial. Nu avem o poveste de dragoste deşi avem un personaj feminin şi unul masculin care au roluri cheie în film.

Tian Jing joacă rolul comandantului Lin May, cel care conduce armata chineză. Am mai văzut-o recent în Kong: Skull Island, unde a jucat rolul lui San Lin şi o să o mai vedem anul viitor în Pacific Rim: Maelstorm.

Cei trei actori foarte cunoscuţi sunt însă Matt Damon, Willem Dafoe şi Pedro Pascal. Numele ultimuia nu este foarte cunoscut însă e un actor bun pe care îl cunoaştem din Narcos şi The Game of Thrones.

Spuneam că The Great Wall este un film care porneşte de la o legendă. E vorba de una dintre multele legende care încearcă să explice construirea Marelui Zid Chinezesc, un obiectiv turistic important şi una dintre puţinele construcţii care se pot vedea de pe lună.

Sinopsis The Great Wall. William Garin şi Pero Tovar sunt doi soldaţi europeni care ajung în China pentru a cumpăra praf de puşcă. Europa nu folosise până atunci praful de puşcă şi mulţi dintre europeni nici nu credeau că există.

Garin, interpretat de Matt Damon, este un copil orfan devenit un soldat mercenar foarte iscusit, care a luptat mereu pentru ţara care îl plăteşte mai bine. La un moment dat vede o oportunitate de a se îmbogăţi din comerţul cu praf de puşcă aşa că vine în Asia cu mai mulţi mercenari însă nu supravieţuiesc decât doi, care ajung din întâmplare la Marele Zid Chinezesc.

Aici sunt percepuţi ca inamici, iniţial. Ulterior aceştia află care a fost scopul ridicării Zidului. Acesta urmărea apărare umanităţii de nişte fiinţe supranaturale care se trezesc odată la 60 de ani.

An: 2016 IMDb: 6.0 Regie: Yimou Zhang Cu: Matt Damon, Willem Dafoe, Tian Jing, Pedro Pascal Gen: aventuri, fantastic, acţiune Durată: 104 minute Ecran: 3D
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *