Gregorian The Dark Side of Chant

Gregorian – The Dark Side of Chant 2010

599

Gregorian este un proiect destul de ambiţios care revoluţionează oarecum muzica. Grupul german înfiinţat în anii `90 este cunoscut pentru originalitatea reorchestrării unor melodii celebre, în mare măsură din zona rock sau pop. E foarte greu de încadrat într-un anumit gen, dar putem spune că are influenţe din muzica simfonică având în vedere că pe albumele grupului s-a auzit şi vocea celebrei Sarah Brightman.

The Dark Side of Chant este al 13-lea album şi a apărut în 2010. Nu voi face efortul de a îl încadra într-un anumit gen muzical. Acesta conţine 13 piese dintre care patru nu sunt cover-uri. Restul sunt reinterpretări ale unor formaţii precum AC/DC, Depeche Mode, Within Temptation sau Evanescence.

O Fortuna deschide triumfal albumul. Melodia originală o ştiţi cu siguranţă. Versurile ei au o vechime de aproximativ 2000 de ani iar Carl Orff este renumit pentru crearea liniei melodice. Acestea fac parte din poemele latine ce se regăsesc în Carmina Burana. O puteţi auzi foarte des în filmele de groază. Varianta de pe album e poate cea mai bună pe care am auzit-o până acum. Nu o să vi-o descriu ci o să vă las să o ascultaţi.Stripped este o melodie făcută celebră de Depeche Mode, fiind primul extras de pe albumul Black Celebration din 1986. Cei de la Rammstein au preluat-o şi ei în 1998. Nu e cel mai reuşit cântec de pe The Dark Side of Chant însă merită ascultat.

All I Need este o melodie lentă ce începe pe o singură voce pentru ca mai apoi să se audă corul. Piesa este un cover după Within Temptation.

Hell’s Bells e o piesă din repertoriul AC/DC şi face parte din primul lor album, însă are doar câteva porţiuni mai alerte. Nu vă aşteptaţi să auziţi vreo voce similară celei lui Angus Young.

Born to fell Alive este una din piesele cele mai reuşite de pe album. Este un cover după trupa germană de gothic rock, Unheiling. Morning Dew este un cover după Nazareth. Cântecul este scris de Bonnie Dobson şi este un dialog între ultimul bărbat şi ultima femeie de pe Pământ. Aceştia supravieţuiesc unui scenariu apocaliptic.

A şaptea piesă, My Heart Is Burning este prima melodie de pe album compusă de grup. Aceasta este continuată de un cover după Evanescence, Bring Me To Live. Este o piesă al cărei videoclip a fost filmat în Bucureşti şi i-a deschis trupei drumul spre succes.

A noua piesă, Dark Side este un cântec original Gregorian. El dă numele şi celui de al cincilea album lansat în 2004.

Ultimele patru piese de pe album sunt: Frozen (Madonna), Black Wings (cântec original), Lucifer (The Alan Parsons Project) şi Dark Angel (cântec original).

Dacă vă doriţi variante mai rock ale melodiilor cântate de Gregorian, ascultaţi The Dark Side (Special Rock Edition)!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *