Hacksaw Ridge (2016)

950

Regizat de Mel Gibson și cu actori precum Teresa Palmer sau Vicent Vaughn, Hacksaw Ridge este un film de război care a ridicat pretenții la Oscar deși nimeni nu îl vedea câștigător deoarece premiul părea antamat de La La Land. În cele din urmă nici unul dintre cele două filme nu a câștigat marele premiu însă Hacksaw Ridge a reusit să plece cu două trofee, cel pentru mixaj de sunet și cel pentru montaj.

Un lucru puțin bizar la acest film este că Mel Gibson a reușit să reziste tentației de a juca în propriul film, așa cum face aproape de fiecare dată. Rolul principal este jucat de Andrew Garfield. Față de multe alte filme de război apărute în ultimii ani, acest film chiar ar fi meritat să câștige un trofeu important, chiar dacă nu a fost neapărat cel mai bun film al anului dar a fost mereu în prima jumătate la toate categoriile în care a fost nominalizat, atât la Oscar cât și la Globuri sau BAFTA.

Văzând prima oră din film, nu veți înțelege de ce e unul de război pentru nu avem nici o acțiune care se desfășoare pe front. Pur și simplu e o parte care ”încarcă” emoțional a doua parte. Doss este un tânăr care trebuie să găsească un echilibru între credința sa și simțul patriotic. Din acest motiv dintr-un tânăr absolut normal este văzut mai apoi ca un ciudat care vrea sa lupte în armată fără a purta armă, pentru că nu vrea să ucidă.

Singurii care îi înțeleg frământările sunt părinții săi și iubita lui, de la care învață oarecum medicina, singura posibilitate de a merge pe front pentru a își ajuta țara. Pe măsură ce lucrurile avansează acesta câștigă respectul colegilor săi din armată și este văzut ca un erou.

Nu știu dacă filmul merita Oscarul pentru montaj însă cu siguranță îl merită pe cel pentru mixajul sunetului. Cel puțin în partea a doua coloana sonoră este la superlativ. Jocul actoricesc este bun, imaginea de asemenea, regia la fel. Nu pot găsi defecte majore acestui film. Probabil s-a exagerat puțin prin punerea japonezilor într-o lumină foarte proastă.

Hacksaw Ridge este un film despre război însă reflectoarele sunt puse pe eroismul lui Doss. Tabăra adversă, adică armata japoneză, este privită în mod unitar, fără personaje care să se evidențieze și fără să se pună accentul pe motivațiile lor ori pe planul lor.

Mai trebuie spus ca filmul este făcut după o poveste reală. La finalul lui apar pe ecran și oamenii care au luptat cu adevărat în bătălia ecranizată.

Sinopsis Hacksaw Ridge. Desmond Doss este un tânăr care ar putea foarte bine să nu facă armata însă alege să meargă pe front din proprie inițiativă, chiar dacă și-a jurat că nu va pune niciodată mâna pe o armă și nu va ucide.

După ce se înrolează colegii săi cred că se ascunde în spatele religiei pentru a masca faptul că îi e frică să poarte o armă. Superiorii încearcă să îl convingă să renunțe la haina militară însă acesta se opune cu stoicism gândului de a se întoarce acasă sau de a pune mână pe o armă pentru a rămâne, chiar dacă este acuzat de înaltă trădare pentru nerespectarea ordinelor.

An: 2016 IMDb: 8,2 Regia: Mel Gibson Cu: Vince Vaughn, Teresa Palmer, Andrew Garfield Gen: biografic, dramă, război Durată: 131 minute Ecran: wide
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *