Iezuitii si Compania

Iezuiţii şi Compania, de Herve Yannou

601

Iezuiţii şi Compania este o carte apărută pentru prima dată în deceniul trecut şi care dacă ar fi fost scrisă după luna martie a anului 2013 ar fi arătat cu siguranţă altfel. Ce s-a întâmplat atunci!? A fost ales actualul papă, Francisc, primul iezuit din istorie care ocupă această funcţie.

Cei de la Nemira au plasat volumul într-o colecţie ocultă, însă carte poate fi considerată mai degrabă una istorică pentru că nu face decât să pună cap la cap date şi informaţii publice fără a le interpreta mai mult decât e necesar.

În plus, autorul este un istoric francez, corespondent al ziarului Le Figaro la Vatican. Are avantajul că încă din 1997 studiază arhivele Vaticanul şi astfel poate culege date care la o primă vedere par a nu avea nici o valoare şi nu pot stârni în nici un fel interesul celorlalţi.

Cu toate acestea, fără  a şti că Benedict al XVII-lea urma să îşi dea demisia în luna februarie a anului 2013 pentru a fi ales Francisc, la alegerile din 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea, ne sugerează faptul că fusese stabilită alegerea lui Francisc încă din 2005 însă problemele de imagine ale acestuia au făcut să fie ales Benedict.

Acum ştiind ce a urmat, putem concluziona că Benedict a fost ales cu scopul de a îi ţine temporar locul iezuitului. Asta e una dintre puţinele controverse din carte şi pe deasupra este una involuntară, dar cu atât mai mult devine mai sinceră.

Herve Yannou a scris Iezuiţii şi Compania în stil gazetăresc, fără prea multe artificii stilistice. Este o carte uşor de citit şi informaţiile sunt atent structurate, astfel încât dacă ai nevoie doar de o singură informaţie nu eşti nevoit să citeşti toată cartea. Pur şi simplu te uiţi la cuprins şi poţi anticipa unde o găseşti.

În carte puteţi citi întreaga istorie a Companiei, atât cât poate fi cuprinsă în aproape 400 de pagini. Veţi înţelege de ce este unul dintre cele mai detestate ordine religioase recunoscute de Vatican şi ce influenţe au şi au avut la nivel mondial.

Am găsit şi o pildă interesantă la pagina 159 pe care o să o redau aici. „Un dominican, un iezuit şi un franciscan iau cina împreună, când izbucneşte o furtună şi se stinge lumina.<<E un mesaj de la Dumnezeu – zice franciscanul. Căci de ne-ar fi îndeajuns să fim luminaţi de razele binefăcătorului soare care scaldă în lumina sa întreaga viaţă a naturii, am mai avea oare lumină.>> <<De bună seamă – adaugă dominicanul – e o lecţie divină. Mai întâi Dumnezeu a vrut să ne arate apoi să ne demonstreze că ne încumetăm a crede, din vanitate, non solum, că am îmblânzit forţele naturii, sed etiam, că am captat energia apelor; şi astfel…>> în momentul acela se reaprinde lumina: iezuitul se dusese să recupleze siguranţele.”

Nemira, 2008 – 416 pagini – Copertă broşată – Format 13×20 – ISBN 978-973-143-179-6

VEZI PREŢUL ACTUAL PE:

ELEFANT


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *