Invictus (2009)

712

Cu mijloace și tehnici specifice filmelor comerciale, Invictus reușește să fie un film apreciat de publicul larg, fără a fi deloc superficial. Acest lucru nu a fost însă de ajuns pentru a câștiga vreun premiu la Oscar sau la Globurile de Aur.

A fost însă nominalizat la categoriile ”cel mai bun actor principal” și ”cel mai bun actor secundar” atât la Oscar cât și la Globurile de Aur. Clint Eastwood a mai fost nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun regizor.

Ceea ce face special acest film, pe lângă faptul că e regizat de Clint Eastwood și îi are în distribuție pe Morgan Freeman și Matt Damon, este povestea pusă pe ecran, bazată pe romanul Playing the Enemy, scris de John Carlin. Scenariul îi aparține lui Anthony Peckham, un om care a copilărit în Africa de Sud și cunoștea realitățile locului.

Este catalogat ca un film despre sport. E discutabil însă dacă e vorba despre sport. În mijlocul filmului se află și soarta echipei naționale de rugby și avem imagini din jurul echipei dar și din timpul meciurilor. Cu toate acestea, subiectul principal este legat de abilitatea și modul cum Nelson Mandela, în calitate de președinte al Africii de Sud, încearcă să unească o țară profund divizată.

Sinopsis Invictus. Nelson Mandela este ales președintele Africii de Sud, după o lungă perioadă în care a fost deținut politic. Scopul lui principal este acela de a reuni o țară după un conflict istoric între albi și cei de culoare.

Alegerea lui Nelson Mandela ca președinte al Africii de Sud, echivala pentru mulți sud africani ca pe o victorie a celor de culoare asupra celor albi. Contrar a ceea ce credeau mulți, Mandela nu caută răzbunare ci își dorește să construiască o țară, în care toți cetățenii ei să uite de rivalitatea istorică și să privească spre viitor.

Pentru a face acest lucru alege să sprijine echipa națională de rugby, complet dominată de albi în trecut.

An: 2009 IMDb: 7,4 Regie: Clint Eastwood Cu: Matt Damon, Morgan Freeman Gen: biografic, sport, dramă Durată: 134 minute Premii: două nominalizări la Oscar și trei nominalizări la Globurile de Aur

Reviews

  • Scenariu9
  • Regie9
  • Interpretare9
  • Dramă8
  • Imagine9
  • 8.8

    Score

User Rating: 4.9 ( 2 Votes )Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *