kingsman the secret service

Kingsman: The Secret Service, un film cu spioni atipic

848

„Manierele definesc omul” este replica ce deschide şi închide filmul precum un cerc, sugerându-ne că anumite lucrurile odată ce sunt pornite nu se vor mai opri niciodată. E acel gen de mesaj din filmele cu spioni care are menirea de a se erija în etichetă şi odată pronunţat, lumea să ştie despre ce este vorba. Vă e cu siguranţă cunoscută replica „Bond, James Bond.”

Kingsman: The Secret Service, deşi este tot un film cu spioni creat de britanici, are un aer nou faţă de cele din seria Agentului 007, mai artistocrat şi mai plin de umor. Scade puţin nivelul la capitolul acţiune şi chiar dacă nu îmi plac filmele în care se văd de la o poştă efectele speciale în lupte trebuie să recunosc că aici parcă e altceva.

Se abuzează din plin de efectul mişcării în reluare amestecat cu cel al creşterii bruşte a tempoului, dar este un „abuz” care aduce un plus filmului. Acum nu cred că se aştepta cineva ca Firth să se transforme într-un luptător peste noapte. Mergându-se pe cartea parodierii s-a ales un loz câştigător.

Elementul de noutate constă în faptul că în conflict întră două agenţii de spionaj private. Avem în continuare batalia dintre omul rău şi omul bun însă de data aceasta personajul negativ este „însufleţit” de o idee nobilă, aceea de a salva planeta. Raţionamentul de la care pleacă acţiunea sa îşi are izvorul într-o idee acceptată unanim de omenire însă soluţia aleasă este una crudă şi arbitrară, fiind astfel deturnată de la scopul final.

Fobia umanităţii legată de controlul indivizilor prin mijloacele de comunicare în masă este exploatată foarte bine, astfel încât, măcar pentru o secundă după ce veţi viziona acest film, vă veţi lăsa telefonul într-un colţ al camerei.

Deşi este un actor tânăr, fără experienţă, Taron Egerton se descurcă bine în rolul principal. Singura dezamăgire o reprezintă Samuel L. Jackson pe care nu îl ajută nici personajul. Se pare că nu îl prinde rolul de lider senil şi sâsâit însă reuşeşte să transmită ideea care trebuie. Vedem ce se poate întampla când puterea ajunge în mâna unui copil cu chip de adult, mânat de intenţii bune dar fără suficiente reflexe pentru a percepe realitatea şi pentru a gasi cele mai soluţii pentru a le pune în practică.

Dacă îl vedeţi în cheia unei satire şi nu a unui veritabil film cu spioni, nu cred că aveţi de ce să vă plângeţi.

Sinopsis Kingsman: The Secret Service

O agenţie privată de spionaj, secretă, ce acţioneaza la propria comandă pentru a respecta binele public, în plin proces de înlocuire a unui agent căzut în misiune se confruntă cu o ameninţare globală iniţiată de un corporatist ce activează în domeniul tehnologiei.

Un tânar rebel se vede prins în această luptă şi deşi nu are pregătirea necesară ia decizia de a onora memoria tatălui său şi a omului care i-a oferit o alternativă.

An: 2014 IMDb: 7,9 Regie: Matthew Vaughn Cu: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson şi Mark Strong Gen: acţiune, aventuri, comedie Durată: 129 de minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *