La vie d`Adele – câştigătorul Palm d`Or-ului din 2013

909

Am încercat să văd acest film înainte să câştige Palm d`Or-ul la Cannes, însă, din diferite motive, l-am văzut abia astăzi. Ca şi concluzie, nu este unul dintre cele mai bune filme câştigătoare ale festivalului, însă nicidecum printre cele mai nereuşite.

Interesant e faptul că acesta nu a stârnit scandalul apărut odată cu lansarea Nymphomaniac-ului, deşi are scene explicite de sex mult mai intense, şi în plus abordează o temă extrem de sensibilă – cea a homosexualităţii.

Ca şi sfat, cred că ar trebui să îl vedeţi, însă nu înainte de a vă trimite copii la culcare.

Filmul e regizat impecabil de Abdellatif Kechike. Cadrele sunt alese inspirat şi este pus în evidenţă orice detaliu ce contează pentru a da autenticitate scenelor – de la urmele de paste pe gura actorilor până la grimasele fine ale Adelei şi ale Emmei. Uneori, camera stă fixată pe un anumit cadru însă se aud voci din altă parte a încăperii astfel încât spectatorul este „forţat” să îşi creeze propria scenă.

Rolurile Adelei şi ale Emmei sunt jucate de Adele Excharpoulos,  respectiv Lea Seydoux.

Premii

Singurele premii câştigate au fost la Cannes, în 2013, unde a obţinut Palm d`Or-ul şi Premiul FIPPRESCI. La categoria cel mai bun film străin a fost nominalizat atât la Globul de Aur 2014 cât şi la Premiile BAFTA 2014. A mai fost nominalizat la Premiile GOPO pentru cel mai bun film european şi de Academia Europeană de Film, în 2013, pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor.

Sinopsis  La vie d`Adele

Adele este o tânără ajunsă la vârsta pubertăţii, al cărei interes faţă de baieţi începe să apară treptat până o întâlneşte pe Emma, o tânară pictoriţă ale cărei aspiraţii nu cunosc limite. De aici încolo, lucrurile merg într-o singură direcţie. Adele renunţă la propriile obiceiuri şi prieteni, îşi schimbă preferinţele, însă nu renunţă la cariera de educator. Emma, în schimb, nu face nici un rabat de la propriul stil de viaţă. Îşi păstrează toţi prietenii şi frecventează aceleaşi medii.

An: 2013 IMDb: 7,9 Regia: Abdellatif Kechiche Cu:  Adele Exarchopoulos, Lea Seydoux Gen: dramă, romantic, dragoste Durată: 179 minute Limba: franceză
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *