Lincoln (2012)

771

Imediat după ce este ales a doua oară consecutiv preşedinte al Americii, Abraham Lincoln îşi propune să abolească definitiv sclavia şi pentru asta luptă cu orice mijloace. Chiar dacă este un film în care se discută despre sclavie, nu este nicidecum unul despre sclavie ci mai degrabă despre abilităţile celui de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii de a îşi impune punctul de vedere.

Da, e adevărat! Se discută despre sclavie, dar în film nu apare nici un sclav, iar sclavia e redusă doar la orgoliul celor liberi de a accepta să fie egali cu ceilalţi. Nu ni se vorbeşte deloc de condiţia umilă a sclavilor.

Filmul  e bazat pe romanul biografic al lui Doris Kearns Goodwin, „Rivalii: Geniul politic al lui Abraham Lincoln”, şi ne prezintă ultimele patru luni din viaţa preşedintelui american, concentrându-se în mod deosebit pe eforturile acestuia de a oficializa cel de-al 13-lea amendament al Constituţiei prin intermediul voturilor primite în Camera Congresului, cvorumul legislativ al ţării.

Lincoln reuşeşte să abolească parţial sclavia dar în temeiul unor atribuţii pe care le avea doar pe timp de război, iar odată sfârşit războiul, exista riscul ca deciziile să îi fie întoarse şi sclavii declaraţi liberi să fie îngenunchiaţi din nou.

Eforturile lui Lincoln sunt susţinute de secretarul de stat William Seward, care lucrează cu acesta pentru a asigura un vot pozitiv al legii sale în Camera Congresului. Actorul care îl înterpretează pe secretar, David Strathairn, putea primi o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol secundar, fără nici o problemă.

Abraham Lincoln este jucat, după cum probabil ştiţi, de Daniel Day-Lewis. Interpretarea acestuia este apreciată atât de critici cât şi de cinefili, însă trebuie să recunoaştem că dincolo de calităţile actoriceşti machiajul are un rol important. Aproape că e de nerecunoscut.

An: 2012 IMDb: 7,4 Regia: Steven Spielberg Cu: Daniel Day-Lewis Gen: biografic, dramă, război, istoric Durată: 150 de minute Premii: a câştigat două premii Oscar pentru cel mai bun rol principal şi cea mai bună scenografie; a mai obţinut alte 10 nominalizări, printre care li cea pentru cel mai bun film; a luat Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal şi a primit alte 6 nominalizări; a primit premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal şi a primit alte 9 nominalizări.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *