Lion (2016)

704

Lion este un film inspirat din fapte reale. Seamănă foarte mult cu Slumbdog Milionaire, e chiar mai bun însă nu a luat decât două premii BAFTA. Dacă filmul din 2008 a luat 8 premii Oscar, printre care și cel pentru cel mai bun film, Lion nu a obținut decât șase nominalizări și nici un premiu.

Spuneam că Lion e mai bun decât Slumbdog Milionaire pentru că mi s-a părut mai autentic. Nu faptul că e inspirat dintr-o poveste reală mă face să spun asta ci statisticile diferitelor organizații mondiale care spun ca anual în India se pierd zeci de mii de copii și alte câteva sute de mii trăiesc în condiții mizere.

Pe site-ul filmului există și o secțiune în care se pot face donații pentru copiii din India care trec prin momente similare cu cele ale personajelor din Lion, dar și pentru alții.

Lion ne spune o poveste și ne îndeamnă să medităm. Deși o parte din acțiune se petrece în urmă cu 30 de ani, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în India.

Producția extrem de lungă, de două ore, se împarte în două bucăți. În ambele vedem două drame diferite ale aceluiași personaj, jucat de doi actori diferiți. În prima oră Saroo este jucat de expresivul Deepti Naval, iar în a doua oră este jucat de Dev Patel.

Pentru început vedem un copil de până în zece ani, nevoit să fure pentru a supraviețui, care pierde orice legătură cu familia sa și care nu are nici o perspectivă de viitor până când e adoptat de o familie din Australia. În a doua parte vedem cum copilul devine adult, are o familie care îl iubește, are un viitor dar simte că nu are rădăcini, că nu știe cine e și asta îl macină, făcând eforturi pentru a își găsi familia în care a trăit primii ani din copilărie.

Descoperim o altă Indie decât cea pe care o știm. O Indie care se zbate în sărăcie, extrem de intinsă, în care locuitorii ei nu vorbesc aceeași limbă.

Dintre toate filmele nominalizate la Oscar anul acesta, Lion cred că e unul dintre puținele filme pe care nu ar trebui să le ratați.

Sinopsis Lion. Saroo este un copil care este extrem de atașat de fratele său, fără tată și cu o mamă singură, mult prea ocupată cu muncă într-o carieră de piatră pentru a sta cu copiii ei.

Fratele lui Saroo este nevoit să muncească la rândul lui pentru o pungă de lapte pe care o împarte cu acesta. La un moment dat, Saroo adoarme într-un tren de marfă și este dus la sute de kilometri de casa sa, tot in India, însă într-o regiune în care indienii nu vorbesc limba lui.

Rătăcește pe străzi, doarme în gări și mănâncă pe unde apucă. Ajunge în atenția serviciilor sociale care după lungi căutări a familiei acestuia este plasat în adopție, în Australia, acolo unde e iubit însă unde simte dorul fostei familii pe care încearcă să o găsească.

An: 2016 IMDb: 8,1 Regie: Garth Davis Cu: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara Gen: dramă Durata: 118 minute Ecran: wide




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *