Mathias Enard

Mathias Enard a câştigat premiul Goncourt 2015

427

Premiul Goncourt 2015, cel mai prestigios premiu literar francez, a fost câştigat astăzi de Mathias Enard pentru romanul Boussole, apărut la Editura Actes Sud. Premiul Renadout i-a revenit lui Delphine de Vigan pentru romanul După o istorie adevărată.

Juriul care i-a acordat premiul încă din primul tur a fost prezidat de Bernard Pivot. Anul trecut, premiul a fost câştigat de Lydie Salvayre pentru romanul Să nu plângi, pe care l-a lansat şi în România, la sfârşitul lunii septembrie, la Librăria Humanitas din Cismigiu. Cafea Gratis a scris despre acest eveniment.

Boussole este un roman, al zecele scris de francez, care spune povestea lui Franz Ritter, un muzicolog îndrăgostit de lumea orientală, care încearcă să construiască un puzzle din amintirile şi călătoriile sale în oraşe precum Istanbul, Alep, Damasc sau Teheran. Acesta aduce în discuţie şi iubirea lui imposibilă faţă de Sarah.

Fără a citi romanul, anticipez o carte plină de istorie, cultură orientală şi artă. Cartea a fost lansată în septembrie iar criticii literari s-au avântat în a da drumul metaforelor şi adjectivelor. Le Figaro susţine că este o „explorare onirică orbitoare a lumii orientale.”

Mathias Enard este un scriitor francez, născut pe 11 ianuarie 1972 în Niort şi stabilit încă din 2000 în Barcelona. Cartea premiată astăzi devine cu atât mai interesantă cu cât aflăm că se vorbeşte în cunoştinţă de cauză despre Orient. Autorul a studiat araba şi persana la INALCO – Institutul de limbi şi civilizaţii orientale din Paris. De asemenea a călătorit mult în orientul Mijlociu.

În trecut a mai câştigat premii literare, începând cu 2004. Unul dintre romanele sale, A coeur ouvert, a fost ecranizat. Regia îi aparţine lui Marion Line iar printre actori se numără Juliette Binoche (Pacientul englez) şi Edgar Ramirez (The Bourne Ultimatum, Furia Titanilor).
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *