Nu rataţi prima ediţie a Festivalului Filmului de Dragoste de la Braşov

433

Anul acesta, în jurul sărbătorii de Valentine`s Day s-a coagulat prima ediţie a Festivalului Filmului de Dragoste de la Braşov ce aduce filme de prim rang ale cinematografiei europene precum Amour, Love Story, Paradisul Spulberat, La piel que habito sau La vie d`Adele.

Cea mai mare parte a acestor filme am văzut-o şi pot spune că sunt bune dar cam toate sunt supraestimate, cel puţin cele pe care le-am urmărit. Merită însă văzute pentru a vă face o idee despre nivelul filmului european ce bate anual la porţile celor mai importante premii cinematografice.

Festivalul se desfăşoară în perioada 9-15 februarie, iar cele nouă filme pot fi văzute de la ora 20:00, de luni până vineri, şi de la ora 18, în weekend, la Cinema Patria din Braşov.

Cel mai vechi film este „Love Story” din 1970 şi va fi difuzat pe 14 februarie, de ora 20:00. Intrarea este gratuită pentru cupluri, iar restul spectatorilor vor plăti 10 ron.

Pelicula a fost recompensată cu Oscar pentru coloana sonoră şi cu alte şase nominalizări, însă la ediţia din 1971 a Globurilor de Aur a primit cinci premii, printre care şi pentru cea mai bună dramă, plus alte două nominalizări.

Printre cele nouă lungmetraje din festival se află şi proiectul românesc Love Bus, din 2014.

Celelalte şapte pelicule sunt:

1. La vie d`Adele, film care a câştigat Palm d`Or-ul şi premiul FIPRESCI la Cannes în 2013, iar anul următor a făcut furori obţinând nominalizări la Oscar, BAFTA, Gopo sau la gala Premiilor Academiei Europene de Film.

2. La piel que habito din 2011 este filmul în care Antonio Banderas s-a reîntâlnit cu regizorul care l-a făcut cunoscut – Pedro Almadovar.

Senzaţia mea a fost, atunci când l-am văzut, că filmul a câştigat două premii BAFTA şi a fost nominalizat, o dată la Oscar, o dată la Cannes, o dată la gala Gopo şi de două ori la gala premiilor Academiei Europene de Film, doar datorită „inerţiei numelor”.

Pentru această opine am fost aspru criticat, dar mi-o menţin, cu rezerva că poate nu am dreptate.

3. Amour. Despre acest film a curs multă cerneală fiind foarte puţin probabil să nu fi auzit de el – un premiu şi patru nominalizări la Oscar, un Glob de Aur, trei premii şi două nominalizări la BAFTA, Palm d`Or la Cannes, patru premii şi trei nominalizări la decernarea premiilor Academiei Europene de Film şi premiul Gopo pentru cel mai bun film european.

4.Vicky Cistina Barcelona este un film mai vechi, de prin 2008, ce reuneşte sub umbrela sa, un regizor de top, Woody Allen, şi trei actori giganţi, Scarlett Johansson, Javier Bardem şi Penelope Cruz.

Ultima a primit Oscarul şi premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, iar filmul a primit Globul de Aur pentru cea mai bună comedie, plus alte trei nominalizări.

5. O afacere regală este, în opinia mea un film care trebuie văzut şi, probabil, cel mai bun din cadrul festivalului. Nu o să spun decât atât – trei premii şi o nominalizare la Berlin, câte o nominalizare la Oscar şi Globurile de Aur şi două nominalizări la gala premiilor Academiei Europene de Film. Restul veţi găsi în încercarea de recenzie de pe acest site. 

Pelicula va încheia festivalul.

Restul filmelor nu le-am văzut şi nu pot să emit o opinie despre ele însă îmi voi face datoria de a le aminti.

Paradisul spulberat, sau The Broken Circle Breakedown, a câştigat, în 2013, premiile publicului şi Label Europa Cinemas, la Festivalul de Film de la Berlin, iar în 2014 a fost nominalizat la Oscar.

Minciuni adevărate 2010 (De vrais mesonges) este singurul film străin nepremiat din festival.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *