O mie și una de nopți – Repovestire după basmele arabe

643

O mie și una de nopți este o antologie de povești arabe culese de diferiți autori. Ea nu are un anumit autor si din acest punct de vedere le putem asimila basmelor romanești, care au ”trăit” foarte mult timp doar prin viu grai până au fost culese de autori precum Petre Ispirescu.

Șeherezada este fata cea mare a vizirului care încearcă printr-un tertip să scape de la moarte femeile care urmau sa cada victime unui plan diabolic al sultanului Shariar. Acesta s-a decis să își răzbune fratele părăsit de soție prin căsătorirea cu toate femeile doar pentru o zi, pentru a le ucide în ziua următoare.

Fata cea mare a vizirului se oferă să fie prima soție a sultanului, plănuind să îi spună în fiecare noapte câte o poveste fără final, sperând ca astfel să fie cruțată de sultan pentru a afla continuarea poveștii în a doua zi.

Planul acesteia dă rezultate în cele din urmă, iar sultanul se îndrăgostește treptat de Șezerezada și renunță la răzbunarea pusă la cale înainte de a o cunoaște.

Poveștile lui Ali Baba și a celor patruzeci de hoti, a lui Aladin și a lui Sindbad Marinarul sunt doar câteva din cele pe care le regăsim în O mie și una de nopți, repovestită de Martin Woodside, tradusă de Răzvan Năstase și publicată de editura Curtea Veche.

Cartea are doar 160 de pagini și ajunge doar până la a treizeci și patra noapte. Toate poveștile sunt spuse sumar pentru a încăpea în numărul rezervat de pagini.

În principiu aș fi tentat să spun că e o carte destinată celor mici, care abia învață să citească, însă poate fi la fel de interesantă și pentru copiii din clasa a VIII-a. Nu e deloc diferită de alte cărți din colecția Cărțile copilăriei a editurii Curtea Veche.

Limbajul este unul accesibil. În carte găsim două cuvinte pe care ar trebui să le explicăm celor mici. În rest nu vor avea dificultăți în a înțelege textul. ”Efritul” este un duh din mitologia musulmană, renumit pentru puterea și viclenia lui. ”Derviș-ul” este un fel de călugăr musulman.

Editura: Curtea Veche An: 2015 Pagini:160 Copertă: Broșată Format: 13,5×19 ISBN: 978-606-588-717-6
One thought on “O mie și una de nopți – Repovestire după basmele arabe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *