Parcul National Portile de Fier

Parcul Natural Porţile de Fier, rezervaţie a biosferei!?

670

Parcul Natural Porţile de Fier a primit aprobarea celor de la UNESCO pentru a deveni rezervaţie a biosferei. Pentru a deveni ce-a de-a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunări, parcul mai are nevoie doar de o hotărâre de guvern.

Cu alte cuvinte , totul ţine de voinţa politicianului român care nu văd ce motive ar avea să respingă o astfel de propunere. Avantajele promovării unei astfel de hotărâri sunt imense.

Primul avantaj ar fi bineînţeles înflorirea turismului local care ar genera venit atât la bugetul statului prin atragerea turiştilor străini, cât şi la bugetul local prin dezvoltarea unor afaceri specifice, prin colectarea taxei hoteliere etc.

Pentru locuitorii din zonă pot apărea locuri de muncă sau o infrastructură îmbunătăţită. A doua teza o putem lăsa puţin deoparte, având în vedere drumurile din Deltă.  Statul român ar câştiga şi capital de imagine care s-ar putea răsfrânge asupra întregului turism românesc.  

În acest moment doar Delta Dunării este considerată rezervaţie a biosferei. Înainte de revoluţie aveau acest statut şi Pietrosul Rodnei şi Munţii Retezat. Cauza pentru care li s-a retras acest titlu pare a fi faptul că nu aveau aşezări omeneşti, conform celor spuse de Anne Jugănaru, secretarul de stat din Ministerul Mediului, citată de Mediafax.

Parcul Natural Porţile de Fier are deja statutul de arie protejată înfiinţată prin Legea nr.5 din 2000. Acesta s-a format pe malul stâng al Dunării, între Buziaş şi Gura Văii, în judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi. Suprafaţa acestuia e de 115.655 hectare.

Flora nu e bogată în specii endemenice, numărul acestora fiind de aproximativ 30. Printre ele se numără Pinus negra, Tulipa hungarica sau Dianthus spiculifolius.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *