Biblioteca Vaticanului

Peste 4000 de volume din Biblioteca Vaticanului pot fi citite gratuit, online

630

Dacă sunteţi pasionaţi de scrierile vechi şi cunoaşteţi câte puţin din limbile rare, e bine să ştiţi că în acest moment Biblioteca Vaticanului a pus la dispoziţia cititorilor peste 4000 de volume care pot fi citite gratuit. Nu trebuie să mergeţi până în Roma ci puteţi sta confortabil în canapea, fotoliu sau scaunul de la birou. Nu vă trebuie decât un telefon, o tabletă sau un laptop şi evident o conexiune la internet.

Cele peste 4000 de volume au fost scanate şi publicate pe site-ul oficial al bibliotecii, vatlib.it. Trebuie să alegeţi mai întâi limba italiană sau limba engleză apoi găsiţi manuscrisele digitalizate în stânga ecranului, sub meniu. Aveţi posibilitatea să căutaţi ceva anume prin funcţia „search” sau să vă folosiţi de index. Pentru a putea citi manuscrisele trebuie să daţi click pe icoana cu cartea deschisă şi nu pe link-urile de sub ea.

Cărţile au scanate de o compania care a realizat şi tehnologia de vizualizare şi care a făcut posibilă vizualizarea lor indiferent de dispozitivul folosit. Proiectul a fost dezvoltat în aproximativ patru ani.

Nu ar trebui să vă faceţi speranţe că veţi găsi cărţi din Arhiva Secretă a Vaticanul însă veţi găsi volume care ar putea să vă fie folositoare. Documentele secrete au fost separate de celelalte încă din secolul XVII şi e puţin probabil să fie făcute publice în viitorul apropiat. Numărul acestora se presupune a fi de 150 000 de cărţi.

Biblioteca Vaticanului a fost fondată în 1475 şi este una dintre cele mai vechi din lume. Doar numărul cărţilor, fără a include manuscrisele sau alte lucrări, depăşeşte 1,1 milioane de exemplare.

Odată cu decizia de a pune la dispoziţia publicului cele 4000 de exemplare gratuite şi digitalizate, ne putem aştepta ca în viitorul apropiat numărul acestora să crească. Prioritatea pare a o constitui cărţile rare, care nu pot fi împrumutate dintr-o bibliotecă obişnuită.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *