Pinocchio – Repovestire după romanul lui Carlo Collodi

661

Italianul Carlo Collodi a publicat nuvela pentru copii în 1981, iar Pinochio a cunoscut succesul rapid. În 1910 (atunci când cinematografia încă își căuta cărarea) poveștii lui Collodi îi era dedicat primul film. Ulterior aceasta a fost citită multor generații, iar generațiile de astăzi au început să cunoască povestea păpușii neascultătoare doar din filme și desene animate.

Tania Zamorscky s-a decis să repovesteasca nuvela lui Collodi pe înțelesul generațiilor de astăzi, folosind limbajul comun și îndepărtând arhaismele sau cuvintele greu de înțeles pentru copiii noștri. Editura Curtea Veche a publicat această readaptare și în limba română, în traducerea lui Răzvan Năstase.

Am citit cartea de curând și pot spune că e un instrument util pentru copiii din primii ani de școala pentru a deprinde dorința de a citi. Pe lângă povestea în sine, ușor de înțeles, cartea are o grafică foarte bună. Pot să zic chiar că din punct de vedere vizual stă mai bine decât conținutul în sine, iar unul dintre motivele pentru care copiii noștri nu sunt tentați să citească este faptul că uneori au în față volume grele, vechi sau extrem de uzate. Acest lucru îi împiedică să se concentreze pe conținut.

Cartea propusă de Curtea Veche este extrem de ușoară, în ciuda faptului că paginile dau senzația că sunt groase. Culoarea foilor are o tentă de vechi, iar în cele aproximativ 160 de pagini există și câteva desene în alb-negru.

Din carte aflăm povestea unei păpuși neascultătoare care realizează în cele din urmă cât de important este să îți asculți părinții.  Pinocchio poate fi folosit foarte bine în scop pedagogic. În conținutul poveștii există numeroase pilde pe care le putem exploata în acest sens.

Mai mult, la finalul cărți există 10 întrebări pentru a stimula imaginația celor mici și pentru a îi face să asimileze mai ușor mesajele. Astfel de întrebări găsim în toate cărțile tipărite de Curtea Veche în colecția Cărțile copilăriei.

Editura: Curtea Veche An: 2015 Pagini:160 Copertă: Broșată Format: 13,5×19 ISBN: 978-606-588-718-3
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *