87 de portrete ale lui Emil Cioran sunt expuse în premieră mondială în Bucureşti

553

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de relaţii diplomatice între România şi Mexic, bucureştenii pot vedea în premieră mondială expoziţia „Portretele lui Emil Cioran”. Fotografiile au fost realizate de Rogerio Cuellar în 1990 şi vor fi expuse până pe 31 octombrie la Biblioteca Naţională.

Expoziţia cuprinde 87 de fotografii alb-negru realizate în luna ianuarie pe când filozoful român scria, citea şi discuta cu soţia sa, Simone Boue, iar una dintre ele va fi donată Facultăţii de Filozofie din Bucureşti. Fotograful mexican l-a cunoscut pe Emil Cioran la mijlocul anilor 80 prin intermediul traducătoarei acestuia în limba spaniolă.

Mexicanul prezintă în paralele şi o colecţie de peste 170 de gravuri, litografii şi cărţi europene din secolele XVI-XIX, din colecţia personală a ambasadorului Mexicului în România, Augustin Gutierrez Canet, al cărui mandat a început în noiembrie 2013.

Rogerio Cuellar este un fotograf şi un jurnalist mexican în vârstă de 65 de ani, fiind cunoscut pentru portretele făcute unor mari personalităţi precum Jorje Luis Borges, Julio Cortazar sau Antoni Tapies.

O mare parte dintre acestea le puteţi vedea mâine, 17 septembrie, la librăria Cărtureşti Carusel, de la ora 20:30, cu ocazia expoziţiei „Chipul literelor” ce însumează 155 de portrete ale celor mai mari scriitori latino-americani. La eveniment va participa şi fotograful Matei Buţă.

Din seria de evenimente dedicate celebrării a 80 de ani de relaţii româno-mexicane fac parte şi două conferinţe susţinute de scriitorul Francisco Prieto ce vor avea loc joi de la ora 19:00, la librăria Humanitas Cismigiu, şi vineri, tot de la ora 19:00, la Seneca Anticafe. Scopul lor e de a expune diferitele reacţii ale intelectualilor mexicani la ideile lui Mircea Eliade şi Emil Cioran. La prima întâlnire va participa şi Dan C. Mihăilescu, iar la a doua, decanul Facultăţii de Filozofie din Bucureşti, Romulus Brâncoveanu, căruia i se va alătura filozoful Viorel Cernica.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *