neta 2015

Programul Festivalului Internaţional NETA 2015

360

După cum ştiţi, în perioada 28 august-4 septembrie va avea loc în capitală Festivalul Internaţional NETA 2015 în cadrul căruia puteţi vedea peste zece piese de teatru din zece ţări ale reţelei. NETA înseamnă New European Theatre Action şi are peste 60 de membrii din 19 ţări, printre care şi Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti. Deşi iniţial se dorea să cuprindă doar teatre naţionale europene, reţeaua intenţionează să îşi mărească influenţa şi dincolo de bătrânul continent.

Toate spectacolele din Bucureşti vor fi supra-titrate în română şi engleză astfel încât nu trebuie să vă faceţi griji dacă nu cunoaşteţi slovena sau bulgara, de exemplu. Piesele au fost selectate riguros de un juriu format din preşedintele NETA, Blagoja Stefanovski, Secretarul General NETA, Damir Domotrovic şi teatrologul, profesor la Sorbona, George Banu.

Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 3 august 2015, la Agenţia de Bilete a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Programul NETA 2015

Visul unei nopţi de vară va deschide festivalul pe 28 august, începând cu ora 18:00 în Sala Studio. Criticii dar şi spectatorii au spus de-a lungul timpului că aceasta este cea mai inovatoare punere în scenă a piesei lui Shakespeare. Acum a venit şi rândul românilor să confirme sau să infirme acest fapt.

Regia şi decorul îi aparţin georgianului David Doiashvili, regizor al Teatrului de Stat din Tbilisi. Spectacolul durează trei ore şi va avea pauză.

Noroc Nosferatu! este a doua piesă jucată în cadrul festivalului şi va fi pusă în scenă pe 29 august în Sala Mică, începând cu ora 18:00. Regia îi aparţine Simonei Semenic, o regizoare slovenă, iar spectacolul primeşte girul Teatrului Naţional din Nova Gorica şi al Teatrului de Tineret din Ljubljana.

Butoiul cu pulbere este singura piesă românească ce va fi jucată în cadrul festivalului NETA 2015. Piesa a fost scrisă de Dejan Dukovski şi tradusă de Felix Alexa, cel care o şi regizează şi îşi pune semnătura pe ilustraţia muzicală şi light design. Scenografia îi aparţine Andradei Chiriac. Printre actori se numără Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Marius Bodochi, Crina Semciuc şi Mihai Călin.

Piesa va fi jucată de la ora 20:00, în Sala Pictura, şi durează 75 de minute, fără pauză.

Medeea, mama mea este o piesă adusă în Bucureşti de Teatrul Atelier Sfumato din Bulgaria. Se va juca pe 30 august, de la ora 18:00 în Sala Studio şi durează o oră jumătate. Regia îi aparţine lui Ivan Dobcev şi Margaretei Mladenova.

Un mort se întoarce la iubita lui se va juca pe 30 august, de la ora 20:00 în Sala Mică. Piesa îşi are rădăcinile într-un cântec popular, este regizată de Jernej Lorenci şi este adusă în România de Teatrul Preseren Kranj şi Teatrul Municipal Ptuj din Slovenia.

Tobelia este o coproducţie Bulgaria, Macedonia şi Slovenia. Se va juca pe 31 august de la ora 18:00 în Sala Pictura. Regia îi aparţine lui Nick Upper şi este adus în Bucureşti de Teatrul dramatic şi de păpuşi din Vratsa, Bulgaria.

Confuzii se va juca în aceeaşi zi, de la ora 20:00 în Sala Atelier. Piesa va fi prezentată în cadrul festivalului de compania Eurokaz din Croaţia şi e regizată de Branko Brezovec.

Cuvântul Tată se va juca de două ori pe 1 septembrie în Sala Atelier, de la ora 16:00 şi de ora 20:00. Spectacolul este prezentat de Teatrul Cantieri Teatrali din Lecce, Italia. Acesta are ca scop investigarea universului feminin în lumea contemporană. În el vor juca şase actriţe de naţionalităţi diferite.

Un Djilas obişnuit este o piesă scrisă şi regizată de Radmila Vojvodic. Se va juca în Sala Studio pe 1 septembrie de la ora 18:00 şi este prezentată în cadrul festivalului NETA de către Teatrul Naţional din Muntenegru.

Chiril şi Metodiu este singura piesă ce se va juca pe 2 septembrie. Aceasta va fi pusă în scenă de la ora 18:00 în Sala Mică şi este o coproducţie Bulgaria-Slovenia, regizată de Martin Kocovsky.

Noaptea lui Helver este o piesă de teatru adusă în Bucureşti de Teatrul Academic de Dramă din Sankt Petersburg. Regia îi aparţine lui Aleksandr Bargman şi va fi jucată de la ora 18:00 în Sala Atelier, pe 3 septembrie.

Piesa a fost distinsă cu numeroase premii şi urmăreşte drama a doi oameni: un bărbat cam de 30 de ani, de statură medie şi cam rotofei, şi o femeie brunetă, puţin mai în vârstă şi mai înaltă decât el.

Lungul drum al zilei către noapte este o piesă scrisă de Eugene O’Neill, laureat al premiului Nobel pentru literatură şi de trei ori al premiului Pulitzer. Este adusă în România de Teatrul Naţional din Albania. Se va juca pe 3 septembrie, de la ora 20:00, în Sala Studio. Va dura două ore şi 12 minute şi nu veţi avea pauză. În ea vor juca doi actori vestiţi Artan Imami şi Yllka Mujo.

Electra este ultima piesă ce va fi prezentată în cadrul festivalului. Se va juca pe 4 septembrie în Sala Mare de la ora 18:00 şi va dura trei ore şi 20 de minute însă veţi avea pauză. Spectacolul este adus la noi de Teatrul Naţional din Macedonia şi este regizat de Andriy Zholdak.

Este o poveste despre un jurământ de credinţă şi despre o crimă într-o familie regală.

Să sperăm că vor mai fi anunţate şi alte piese până la începerea festivalului!


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *