Queen of Katwe (2016)

579

Nu a primit nici un premiu la Oscar sau Globurile de Aur însă în opinia mea Queen of Katwe merita să primească măcar o nominalizare. Spun asta având în vedere unele dintre filmele nominalizate anul acesta, mai slabe din multe puncte de vedere.

Queen of Katwe este o dramă inspirată dintr-o poveste reală. La finalul filmului vedem actorii puşi faţă în faţă cu eroii în pielea cărora au intrat preţ de aproximativ 120 de minute. Mai mult, Queen of Katwe este începutul unei poveşti care se derulează în continuare în viaţa reală.

Phiona Mutesi este eroina principală a acestui film. Desi are doar 20 de ani, despre ea s-a scris o carte în 2012 şi s-a turnat acest film în 2016. Dincolo de orice, Queen of Katwe este o dramă motivaţională care ar putea fi povestea oricăruia dintre noi, la o scară mai mică sau chiar mai mare.

Nu întâmplător filmul este regizat de Mira Nair, o regizoare care a trăit în India până la 19 ani, atunci când a fost admisă la Harvard, unde a studiat sociologia. De asemenea aceasta a avut până acum multe legături cu Uganda, acolo unde are loc acţiunea acestui film. Într-o oarecare măsură putem spune că Mira Nair s-a identificat cu eroina filmului său pentru că şi în India este foarte greu să te afirmi ca o femeie de succes.

Regizoarea a reuşit să creeze un mixt interesant între „adevărul social” din Uganda şi nevoia de cosmetizare de la Hollywood pentru că filmul este produs şi distribuit la nivel internaţional de Walt Disney. În definitiv mesajul este transmis, chiar dacă nu atât de brutal pe cât ar trebui pentru a îl simţi toţi cei dincolo de Atlantic sau Mediterană.

În realitate în acest film avem trei eroi, cu poveşti de viaţă extraordinare. Evident, Phiona este printre ei pentru a ca a reuşit într-un timp extrem de scurt să treacă de la vânzător ambulant de porumb, la 9 ani, la un maestru al şahului la aproximativ 14 ani. În momentul de faţă este unul dintre cei mai cunoscuţi şahişti din Africa. Un al doilea erou este antrenorul ei, care i-a descoperit talentul şi a făcut sacrificii imense pentru a îi arăta talentul întregii lumi. Nu în ultimul rând, mama Phionei este un alt erou a acestui film, pentru că într-o sărăcie cruntă a făcut tot posibilul să îşi crească şi să îşi educe copiii, fără a îşi călca demnitatea în picioare.

Sinopsis Queen of Katwe. Phiona Mutesi este o tânără orfană de tată din Ugandă. La 9 ani este nevoită să crească alături de mamă şi fraţii săi în condiţii mizere şi să îşi câştige existenţa vânzând porumb la intersecţii.

Nu merge a şcoală pentru că nu are posibilităţi însă are norocul de a îl întâlni pe Robert Katende, un profesor de sport, care îi descoperă talentul de a juca şah şi face din ea o jucătoare de temut în întreaga Africă, la o vârstă fragedă, trecând peste o lungă serie de piedici.

An: 2016 IMDb: 7,4 Regie: Mira Nair Cu: Lupita Nyong`o Gen: dramă, biografic Durată: 124 de minute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *