Rene Remond – Privire asupra secolului

540

Problema utilităţii unui bilanţ al secolului XX e ridicată chiar de autor în primul capitol al cărţii care nu se remarcă prin nici o idee şi în care ni se spune doar că secolele sunt de două tipuri: cele aritmetice şi cele istorice. Primele sunt ceea ce înţelegem cu toţii a fi secolul, iar cele din urmă sunt cele pe care cu toţii le numim epoci.

Trec peste importanţa (sau neimportanţa) acestei remarci făcute de autor şi spun doar că cele 12 pagini puteau fi rezumate într-una singură. Se poate sări, aşadar, peste capitol fără nici o problemă pentru că nu se pierde nimic din esenţa lucrării.

Rene Reymond este cu siguranţă unul dintre cei în măsură să facă un astfel de bilanţ pentru că a trăit de-a lungul secolului, începând din 1918, când s-a născut, şi a luat pulsul schimbărilor şi a efectelor aduse în plan social. Copilăria şi-a petrecut-o în perioada interbelică şi a cunoscut din plin frământările Marii Crize Economice şi instaurarea regimurilor totalitare din Europa.

Cel de-al doilea capitol îl salvează pe primul. Acesta dă noi înţelegeri fenomenului numit globalizare, atât în ceea ce priveşte timpul sau spaţiul în care s-a propagat cât şi ca dimensiune. Ideea e prea puţin abordată în comparaţie cu tema atrocităţilor războaielor pe care o regăsim în restul cărţii. De altfel, secolul este identificat ca fiind cel mai frământat de războaie din întreaga istorie a umanităţii.

O astfel de idee poate părea absurdă pentru tinerii europeni de astăzi. Românii sub 30 de ani trăiesc sub impresia că s-au născut într-o epocă a păcii şi nimic nu pare a mişca lucrurile într-o direcţie ostilă. De vină pentru acest glob de cristal al păcii sunt în mare măsură televiziunile care nu deservesc decât scopuri electorale şi manipulează pentru ca cei care le finanţează să îşi asigure încă un mandat. Politica externă e ignorată şi dezinformarea este adusă la rang de artă.

Ei bine, nu stăm pe roze! În jurul nostru sunt numeroase zone de război mocnit. Georgia, Moldova (graniţa de est), Turcia sunt doar câteva din ţările pe care noi nu le luăm în seamă. Nu ştim că între Ungaria şi Serbia există tensiuni. Ucraina e un caz aparte dar nici aici nu suntem informaţi complet.

După aşezarea conflictelor armate într-un tablou corect, sunt scoase în faţă câteva dintre domeniile care au ieşit în evidenţă în secolul trecut. Medicina este unul dintre ele, însă ramura care a avansat cel mai rapid este fără doar şi poate genetica. Cu o sută de ani în urmă nu îşi imagina aproape nimeni că în curând se va discuta despre moralitatea clonării omului.

Un alt domeniu „lăudat” este informatica pentru că a permis efectuarea în câteva secunde a unor calcule care în alte condiţii ar fi fost făcute în sute de ani.

În plan social, cea mai mare realizare este emanciparea femeii care are acum posibilitatea nu doar de a vota ci de a fi aleasă. Să nu uităm că una din primele cinci ţări ca suprafaţă din lume este condusă de o femeie, aflată la al doilea mandat, iar una dintre cele mai influente voci politice din UE este tot a unei femei. Acest lucru nu şi-l imagina nimeni cu 50 de ani în urmă.

Ca şi concluzie, Rene Remond nu aduce în „Privire asupra secolului” nici o informaţie sau idee nouă. Lucrurile aşternute în carte sunt cunoscute chiar şi de un om cu o cultură medie însă foarte mulţi ne facem că le-am uitat. Autorul are meritul de a le scoate dintr-un colţ gri al memoriei şi de a ne face să reflectăm asupra lor.

Nemira, 2008 – Număr pagini:120 – Format: 13×20 – ISBN 978-973-143-106-2 


TAG


One thought on “Rene Remond – Privire asupra secolului

  1. ionut

    Ceva asemanator gasesti si la George Steiner in In castelul lui barba albastra, doar ca perioada de timp e mai mare, limbajul e diferit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *