Room

Room

599

Dacă împărţim în două părţi filmele nominalizate la Oscar în acest an pentru cea mai bună peliculă atunci cu siguranţă voi plasa Room în prima jumătate. Pentru mine nu ar fi nici o surpriză dacă ar şi câştiga având în vedere că în anii trecuţi au câştigat filme mult mai slabe, iar competiţia din acest an nu e chiar cea mai puternică.

Deşi nu a fost nominalizat, pentru mine puştiul Jacob Tremblay este marele câştigător de anul acesta. Nu e deloc întâmplător faptul că în 2016 va mai juca în încă patru filme la doar 9 ani. Ghinionul lui este că s-a născut în Canada iar canadienii nu au decat festivalul de la Toronto.

Brie Larson este în cursa pentru cea mai bună actriţă şi a primit deja Globul de Aur şi premiul Bafta. Room este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun regizor şi cea mai buna actriţă în rol principal. La finalul acestei săptămâni vom afla dacă va câştiga vreun trofeu.

Producţia este irlandezo-canadiană şi pe undeva se vede asta. Prima parte a filmului pare a fi europeană, cu doar două personaje şi rareori apărând al treilea. În plus, avem o singură locaţie de aproximativ 12 metri pătraţi, o cameră în care locuieşte o femeie cu copilul său. Subiectul filmului se înfiripă treptat.

În prima jumătate de oră ni se sugerează că femeia trece printr-o situaţie materială dificilă, fără servici şi nevoită să întreţină relaţii sexuale cu un bărbat de care nu se simte ataşat, doar pentru a avea ce pune pe masă. De fiecare dată când soseşte bărbatul, aceasta îşi ascunde copilul în dulap.

Până aici pare a fi un film low budget ridicat prin dialoguri inteligente, deloc plictisitoare. Ceva în genul filmelor est europene cu şanse la marile festivaluri de film. Aflăm apoi povestea reală şi ne dăm seama că e ceva mai mult. Room începe să capete alte proporţii, devenind uşor comercial.

În partea a doua acesta se transformă într-unul nord-american, prin multiplicarea personajelor şi a locaţiilor. Mama şi fiul reuşesc să scape din cameră şi ajung în sânul familiei, stârnind un interes enorm în presă. Povestea copilului de cinci ani, născut şi crescut în captivitate, se află pe prima pagina a tuturor ziarelor. Practic lumea lui se rezumă la cei patru pereţi, fară geamuri. Până să scape el nu a văzut cerul decât prin geamul de până într-un metru pătrat aflat în acoperiş.


Sinopsis Room. Joy este o tânără ce trăieşte şapte ani închisă într-o cameră. Este răpită pe când avea 17 ani şi tinută izolată între patru pereţi doar pentru a întreţine relaţii sexuale cu răpitorul. Ulterior îl naşte pe Jack, care până la cinci ani nu iese din camera în care s-a născut. La un moment dat, Joy pune la cale un plan pentru a evada.

An: 2015 IMDb: 8,3 Regie: Lenny Abrahamson Cu: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen Gen: dramă
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *