Rurouni Kenshin (filmele)

1060

Ruoruni Kenshin sunt unele dintre cele mai îndrăgite desene manga făcute până acum. Primul episod al sezonului 1 a fost lansat pe 10 ianuarie 1996. Succesul, înregistrat rapid, a făcut posibilă existenţa a trei sezoane şi a 95 de episoade, care s-au terminat pe 15 septembrie 1998.

La 14 ani distanţă a fost produs primul film, adaptat după ele, pentru ca anul trecut să apară încă două. Nu desenele vor face subiectul acestui articol ci mă voi apleca doar asupra celor trei filme.

Primul film a fost lansat pe 25 august 2012 şi e regizat de Keishi Otomo. Numele lui întreg este Rurouni Kenshin. Celelalte două, au apărut în 2014 şi se numesc Ruoruni Kenshin: Kyoto Inferno şi Ruoruni Kenshin: The Legends Ends.

Perioada istorică 

Deşi nu vorbim de nişte filme istorice, e bine să ştim esenţialul despre perioada în care are loc acţiunea, pentru a înţelege mai bine modul de gândire al personajelor.

Acţiunea celor trei filme se petrece în urmă cu aproape un secol şi jumătate,  în ultimele clipe ale perioadei Edo şi la începutul unei noi epoci, ultima din istoria Japoniei, în care samuraii aveau un rol în societate şi se concentrează asupra lui Battousai, un ucigaş care a luptat pentru o nouă eră în care cei ca el nu îşi găsesc locul şi în care sabia nu mai este cea care hotărăşte cine trăieşte şi cine nu.

În ciuda reputaţiei de ucigas cu sânge rece, Battousai ucidea cu un scop care îşi dovedeşte utilitatea în timp, acela de a îi împiedica pe alţii să ucidă. Abilităţile sale de luptător au ajutat la succesul revoluţiei Boshin.

Prima scenă din film are loc în 1868, într-o pădure de lângă Kyoto, unde se duce o luptă atât cu săbii cât şi cu arme de foc, ca o metaforă macabră între vechi şi nou. Mai târziu ne vom întoarce în acest loc şi vedem schimbarea. Lumina pătrunde nestigherită printre copacii care nu mai ascund nici o urmă a ceea ce fusese înainte.

Odată cu reuşita revoluţiei, Battousai jură că nu va mai omorî pe nimeni şi se limitează la a purta o sabie cu lamă întoarsă, doar pentru apărare.

Rurouni Kenshin, primul film

Tranziţia dintre două epoci fundamental opuse dă naştere mereu unor oportunişti care speculează nesedimentarea noii ordini sociale.

Makoto Shishio are un plan diabolic de a se îmbogati din traficul cu opiu. Acesta angajează numeroşii samurai rămaşi fără ocupaţie pentru a îşi consolida afacerea.

Prin modul de a acţiona, îl forţează pe Battousai să ucidă din nou, dar … va putea oare luptătorul nostru să restabilească ordinea fără a ucide !? Rămâne să vedeţi, dacă v-am stârnit interesul.


An: 2012 IMDb: 7,6 Regizor: Keishi Ohtomo Cu: Takeru Sato, Yu Aoi, Emi Takei Gen: acţiune, aventuri, dramă Limba: japoneză.

Kyoto Inferno şi The Legends Ends

În ultimele două filme, Battousai e pus în situaţia de a lupta cu cel mai bun adversar din timpul revoluţiei, dar şi cu a doua sabie din propria tabară, care încearcă să cucerească Japonia prin teroare, adunându-i în jurul său pe toţi cei cu interese asemănătoare.

Cele două pelicule sunt construite ca un întreg, dar se leagă oarecum de cel din 2012. Spre deosebire de primul film, viaţa urbană e redată mai bine.


An: 2014 IMDb: 7,8 Regizor: Keishi Ohtomo Cu: Takeru Sato, Yu Aoi, Emi Takei Gen: acţiune, aventuri, dramă Limba: japoneză.

Părere generală

Luptele au ceva specific filmelor cu samurai, făcute de asiatici, însă nu vedem acele mişcări inumane, încercându-se oarecum să fie cât mai apropiate de realitate. Nu se renunţă la ideea unui om care poate ucide, singur, sute de rivali.

Se filmează mult în spaţiu deschis şi putem vedea încântătoarele piesaje nipone, podurile, grădinile etc.

Hainele actorilor par cât de cât autentice, fiind oarecum uzate. Nu vedem greşeala unor filme de epocă unde hainele se văd de la o poştă că au fost creeate special pentru film.

Nu am studiat perioada în care are loc filmul, dar am impresia că luptătorii au coafurile puţin forţate, apropiindu-se mai mult de desene animate decât de realitate.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *