Norvegia

Norvegia a lansat o schemă de sprijinire a producţiei cinematografice de care pot beneficia şi românii

496

Statul norvegian îşi propune să finanţeze cinematografia din această ţară şi nu numai oferind stimulente importante producătorilor începând din ianuarie 2016. Săptămâna aceasta parlamentul a votat un sistem fiscal ce stimulează această industrie. În primul an de la implementare, producătorii vor primi 5,17 milioane de dolari.

Institutul Norvegian de Film va administra acest sistem şi va oferi producţiilor produse integral sau parţial în Norvegia o reducere de 25% a costurilor generate în această ţară. Aşadar, Norvegia devine a doua ţară nordică, după Islanda, ce oferă acest stimulent.

Schema de relaxare nu vizează neapărat cinematografia locală ci producţia cinematografică din această ţară. Ca atare, beneficiari pot fi orice producători, indiferent de naţionalitate, dacă filmează în Norvegia. Scopul e acela de a promova cultura norvegiană, peisajele şi istoria. De asemenea se urmăreşte îmbunătăţirea experienţelor şi a abilităţilor din industria cinematografică norvegiană prin atragerea unor colaborări internaţionale importante.

Unul dintre principalii beneficiari ar putea fi The Snowman, ale cărui filmări vor începe la începutul anului în Oslo. Acesta e regizat de suedezul Tomas Alfredson şi îi are în distribuţie pe Michael Fassbender, Rebecca Ferguson şi Charlotte Gainsbourg.

Deşi se adresează unui spectru larg de filme, schema nu e uşor de accesat. În primul rând companiile de producţie şi producătorii trebuie să îndeplinească câteva criterii. Aceştia trebuie să fi produs în ultimii cinci ani cel puţin un film, serial sau serie de documentare distribuite pe scară largă. Cam acesta e principalul criteriu legat de producător.

Există criterii legate şi de producţie în sine. Cheltuielile cu producţia în Norvegia trebuie să depăşească 229,831 de dolari. Apoi există bugete minime pe care trebuie să le aibă producţia în ansamblu, indiferent de ţara în care sunt cheltuite.

Pentru filmele de lungmetraj bugetul minim e de 2,9 milioane de dolari, iar pentru filmele documentare e de 1,14 milioane. Serialele trebuie să aibă alocate câte 1,14 milioane de dolari pentru fiecare episod. Bugetul minim pentru documentarele în serie e de 574.570 de dolari.

Un alt criteriu e legat de sursele de finanţare. Ce puţin 30% din finanţarea proiectului trebuie să provină din surse internaţionale iar producătorii trebuie să facă dovada că pot distribui filmul pe scară largă, dincolo de graniţele unei singure ţări.

Formularul on-line de aplicare pentru acest proiect va putea fi completat între 1 şi 21 ianuarie 2016. Acesta poate fi găsit, alături de alte informaţii, pe nfi.no, site-ul oficial al Institutului Norvegian de Film.

Urmărind criteriile de eligibilitate, de această schemă pot beneficia şi românii însă trebuie să aibă deja un proiect pus la punct cel puţin în mare parte. Modelul ar putea fi preluat şi de statul român pentru că ar ajuta şi alte domenii cum ar fi turismul.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *