Shogun serial

Shogun (1980)

1237

Shogun-ul lui Jerry London e o ecranizare reuşită a celebrului roman scris de James Clavell. Serialul m-a convins să citesc cartea. Ştiu, o să mă certaţi şi o să îmi spuneţi că ar fi trebuit să fac invers – să citesc mai întâi romanul şi apoi să văd filmul, dar asta e, nu mai citesc de ceva timp beletristică. Cum cele trei volume stau liniştite pe raftul bibliotecii de vreo trei ani, o să le şterg de praf şi o să le răsfoiesc.

Ne aflăm la sfârşitul secolului VI când cinci nave comerciale de război părăsesc portul Rotterdam pentru a distruge posesiunile spaniole şi portugheze din recent descoperita Lume Nouă. Olanda protestantă purta război de mai bine de 40 de ani cu Olanda catolică. Anglia era singura ei aliată, iar Spania avea de partea ei Portugalia. Spaniolii descoperiseră vastele bogaţii ale Americilor pe care le-au împărţit cu cealaltă ţară iberică. Atât englezii, cât şi olandezii doreau să se înfrupte din ele.

În urma unor violente furtuni în apele îngheţate ale Capului Horn, o singură navă olandeză rămâne în picioare şi reuşeşte să treacă prin Stramtoarea lui Magelan, ţinută în secret de către iberici, şi să navigheze în Oceanul Pacific sub comanda capitanului John Blackthorne. Cu doar 28 de oameni la bord, este urmărită de numeroase nave spaniole care i-au tăiat calea de retragere forţând-o să se îndrepte spre vest. După doi ani de la plecarea din portul olandez, o nouă furtună îl face pe căpitan să naufragieze pe coastele Japoniei.

Ajuns aici, John e nevoit să se adapteze unei noi culturi unde societatea e ierarhizată într-un mod greu de înţeles chiar şi pentru Europa secolului VI-VII. Fiecare individ aparţine altui individ astfel încât, cel din urmă are drept de viaţă şi de moarte asupra primului. Un simplu sătean îşi încredinţează viaţa unui samurai, care la rândul lui trebuie să se supună unui daimio. Un gest banal poate fi înţeles ca pe o insultă ce atrage pedeapsa capitală aplicată „instant”, fără nici o judecată preliminară, nici măcar una formală.

Pentru a supravieţui şi pentru a reuşi să se întoarcă în Europa, Blackthorne trebuie să se lupte cu mai multe obstacole. Pe lângă dificultatea de comunicare cu japonezii care nu cunoşteau limba engleză, John trebuie să facă faţă şi intrigilor ţesute de reprezentaţii Bisericii Catolice pe care i-a găsit pe tărmurile nipone.

An: 1980 IMDb: 8,1 Regia: Jerry London Cu: Richard Chamberlain, Toshiro Mifune Gen: aventuri, dramă Premii: a câştigat trei Globuri de Aur
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *