talismanul etrusc

Talismanul etrusc de Alessandro Baussmerth

729

Etruscii au rămas în istorie ca fiind unul dintre cele mai dezvoltate popoare antice, mult mai evoluaţi decât vecinii lor. Din păcate limba le-a dispărut complet iar acest lucru e speculat de Alessandro Baussmerth în romanul „Talismanul etrusc”, în care dezvoltă curiozitatea unui tânăr în a descoperi misterul din spatele unui pergament impregnat cu literele acestei limbi.

Deşi autorul ne lasă impresia prin titlu că romanul său este despre magie sau lucruri oculte, Talismanul etrusc nu este decât o frescă perfectă a Italiei medievale, fărâmiţată de oraşe-stat, fortificate. Puterea laică intră adesea în conflict cu Biserica, iar mediul academic e mereu prins la mijloc. Nici oraşele între ele nu fac front comun ci se complac în lupte pentru supremaţie şi faimă.

Cu toate acestea, în acest context, se ridică importante centre universitare precum cele de la Parma, Siena sau Bologna, în care studenţi din întreaga Europă vin să studieze medicina, un domeniu greu de practicat însă. Medicii care inovează riscă să treacă foarte uşor din postura de erou în cea de acuzat de vrăjitorie.

Tehnica de scriere a lui Baussmerth este una foarte bună însă cititorul poate fi distras de avalanşa de nume greu de reţinut, multe de origine germanică, şi care pun o piedică în a urmări acţiunea. Două personaje trebuiesc urmărite încă de la început: Waldo şi Erwin. Cei doi sunt prieteni din copilărie ce apucă pe drumuri diferite. Unul va practica medicina, celălat va deveni mercenar.

În mare, Talismanul etrusc poate fi catalogat ca fiind un roman medieval cu iubiri pasagere şi lupte ce le întâlnim în aproape fiecare pagina.

Corint, 2014  – 315 pagini – Format: 13×20 – Copertă broşată – ISBN: 978-606-8623-08-5


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *