The Imitation Game

The Imitation Game, un film care nu trebuie ratat

580

Weekendul acesta are loc premiera filmului The Imitation Game, unul dintre favoritele la Oscar, în care aflăm povestea lui Alan Turing, ţinută ascunsă de serviciile secrete britanice, mai bine de 50 de ani.

Povestea e pusă în scenă de norvegianul Morten Tyldum, regizorul care a cunoscut faima odată cu realizarea peliculei Vânătoarea de capete.

Rolul lui Alan e interpretat fabulos de Benedict Cumberbatch, care a primit nominalizări, pentru acest rol, atât la Oscar cât şi la Globurile de Aur sau BAFTA.

În film mai joacă Keira Knightley, Mark Strong şi Charles Dance (Tywin Lannister din Game of Thrones).

În The Imitation Game pătrundem în bucătăria internă a celui de-Al Doilea Război Mondial şi aflăm lucruri ţinute secrete mai bine de jumătate de secol.

Dacă privim lucrurile cu superficialism, putem afirma că Aliaţii au învins Germania datorită unui flirt nevinovat între un tânăr şi o tânără care s-au văzut pentru prima dată, într-un bar obscur din Anglia.

În realitate, naziştii au fost învinşi datorită minţii sclipitoare a unui matematician „ucis”, la numai 41 de ani, de cei pe care tocmai îi apărase, pentru simplul fapt că era homosexual.

Alan Turing, proaspăt absolvent al unei universităţi de prestigiu, face tot posibilul să creeze o maşinărie care să descifreze mesajele criptate ale naziştilor şi să salveze, astfel, milioane de vieţi.

Paradoxal, The Imitation Game ni-l descrie pe Alan ca pe un tip incapabil să înţeleagă limbajul non-verbal, elementar, folosit de oameni pentru a îşi face cunoscute cele mai ascunse intenţii.

Acest lucru îi inoculează un sentiment de frustrare şi îl face să devină introvertit, atrăgând, astfel, antipatia celorlalţi şi devenind antisocial.

Un singur coleg îi stă aproape şi de la acesta descoperă criptologia.

În ciuda aparenţelor, The Imitation Game nu e deloc un film tehnic. Acesta se concentrează pe motivaţia lui Alan Turig de a construi maşinăria, pe modul acestuia de a relaţiona cu ceilalţi şi pe nonşalanţa cu care „pune punctul pe i” fără nici o urmă de regret, dându-ţi senzaţia că e o fiinţă lipsită de sentimente.

Vi-l recomand cu tărie. Nu veţi regreta biletul plătit.

An: 2014 IMDb: 8,2 Regia: Morten Tyldum Cu: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley Gen: biografic, dramă, război Durată: 114 minute Premii: 8 nominalizări la Oscar; 5 nominalizări la Globul de Aur; 10 nominalizări la BAFTA.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *