The Reader (2008)

592

The Reader este drama lui Sthephen Daldry care te ajută cel mai mult să meditezi dintre toate filmele sale. Pe lângă acest film, britanicul a mai fost nominalizat la Oscar pentru regie și cu filmele The Hours sau Billy Elliot. Este unul dintre cele mai profunde filme despre perioada nazistă, chiar dacă nu se intră absolut deloc în cercurile în care se luau decizii.

Față de alte filme din perioada nazistă nu se pune deloc accentul pe cât de bună sau de rea a fost politica lui Hitler. Pur și simplu The Reader reprezintă o radiografie a omului de rând care a trăit în nazism. Vedem modul în care trăiau oamenii simpli și cum se adaptau unei societăți pe care nu și-o doreau, fără a se plânge de asta.

Accentul filmului e pus mai mult pe o relație interzisă dintre un adolescent, încă elev, și o femeie matură. El îi citește și ea îi oferă ”momente intime”. Există așadar și multe momente de nuditate explicită.

Deși acțiunea se petrece într-o societate nazistă, The Reader nu prea seamănă majorității filmelor naziste în sensul că modul în care e regizat pare mai degrabă asemănător unor filme britanice, iar aici se vede din plin că regia îi aparține unui britanic. Mai mult, scenariul este scris de britanicul David Hare, după un roman scris de Bernhard Schlink, publicat în 1995.

Din multe puncte de vedere putem spune că The Reader nu e decât o dramă romantică, plasată în perioada nazistă ca o întâmplare. Cam asta ar putea fi una dintre concluziile pe care le putem trage cu toții.

Deși vorbim de o relație interzisă ea nu se termină pentru că cineva din exteriorul ei s-ar opune ci pentru că Hanna are un secret, iar o inabilitate pe care o are o determină să fugă, fiindu-i rusine și teamă că Michael ar putea afla.

În The Reader joacă și o româncă dar are un rol mai puțin vizibil. E vorba de Alexandra Maria Lara. Un rol cam la fel de mic l-a avut și în Rush.

Sinopsis The Reader. Michael, un elev de 15 ani o cunoaște pe Hanna, o femeie singură de aproximativ 30 de ani. El se îndrăgostește de ea, iar aceasta acceptă o relație ”fără sentimente”. El va trebui să îi citească și ea îi va oferi la schimb ”momente de plăcere”. Lucrurile se complică, iar filmul capătă accente dramatice.

An: 2008 IMDb: 7,6 Regie: Stephen Daldry Cu: Kate Winslet Gen: dramă, romantic Durată: 123 de minute Premii: Kate Winslet a castigat pentru rolul din film Oscarul, Globul de Aur,  premiul BAFTA si Premiul Academiei Europene de Film. The Reader a mai obtinut 4 nominalizari la Oscar, 3 la Globurile de Aur, 4 la premiile BAFTA și 2 la Premiile Academiei Europene de Film.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *