The Road Within

The Road Within, o comedia albă cu umor negru

496

Dacă ar fi să descriu The Road Within într-o singură frază aş spune că este o comedie albă cu umor negru în care trei tineri parcurg un drum interior pentru îşi învinge propriile temeri gonind pe şoseaua celor care nu sunt ca ei.

Filmul este o comedie albă pentru că nu are nimic de a face cu goticul sau grotescul. Nu este o peliculă cu zombii sau vampiri. Nu e acel gen de film de care ne-am tot săturat. E o comedie veselă, plină de culoare, dar e bazată pe un umor negru ce ia naştere din suferinţa psihică a unor tineri cu fobi sau boli neobişnuite.

Vincent e un tânăr rămas orfan de mamă şi cu o boală ce se manifestă într-un mod brutal şi comic în egală măsură. Sindromul Tourete îi anihilează gândurile şi nu îi mai permite să îşi cenzureze vorbele. Atunci când este emoţionat toate cuvintele vulgare din propriul vocabular îi ies pe gură fără a le putea pune vreo piedică. Acest lucru îl izolează şi îi slăbeşte relaţia cu tatăl său aflat în plină campanie electorală.

Soluţia pentru problemele sale este internarea într-un spital în care îl întâlneşte pe Alex, un tânăr ce a dezvoltat o fobie faţă de microbi. Diferenţa între cei doi e că primul îşi doreşte să aibă relaţii sociale normale pe când cel din urmă refuză orice contact fiinţele umane şi este ghidat după reguli pe care le respectă cu sfinţenie.

Liantul dintre cei doi se dovedeşte a fi, la un moment dat, Marie, o altă tânără cu probleme psihice ce suferă de anorexie. Cei trei „evadează” din locul în care sunt cazaţi şi pornesc într-o călătorie foarte lungă în care lipsa unuia dintre ei i-ar pune în pericol pe ceilalţi.

The Road Within e un film în care comicul de situaţie se îmbină perfect cu cel de limbaj. Lucrurile nu sunt forţate şi vin de la sine. E nevoie însă de un simţ al umorului foarte fin pentru a percepe filmul la adevărata lui valoare.

Imaginea e de calitate, jocul actoricesc foarte bun. Dev Patel joacă foarte bine. Muzica nu îşi prea face prezenţa şi nici nu e nevoie. Locaţiile sunt diverse iar secvenţele sunt trase în California.

Drama respiră prin umor. Poate suna ciudat dar nimic nu vă poate opri să vă convingeţi singuri.

An: 2014 IMDb: 7 Regie: Gren Wells Cu: Dev Patel, Zoe Gravitz, Robert Shehaan, Robert Patrick Gen: comedie, dramă
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *