The Young Victoria

The Young Victoria, primii ani de domnie ai reginei Angliei

724

„În 1819, o fată se naşte într-un palat din Londra. Prinsă între doi unchi regali – regele Angliei şi regele Belgiei – este destinată să devină regină şi să conducă un mare imperiu … doar dacă nu e forţată să renunţe la puterile sale şi să semneze un ordin de regenţă.”

Rândurile de mai sus le regăsim la începutul filmului The Young Victoria, regizat de Jean-Mark Valle, iar fetiţa în cauză este nimeni alta decât regina Victoria a Angliei, titulara recordului de cel mai longeviv suveran din toate timpurile.

Descoperim astfel o poveste de dragoste, fundamentată pe un substrat istoric, în jurul căreia se ţes intrigi cu scopul de a se devia puterea către alte persoane. Mama prinţesei împreună cu amantul ei vor să o înlăture pe motiv că e încă prea tânără şi nu poate face faţă sarcinii de a conduce un imperiu.

Cei doi se lovesc de refuzul Victoriei de a semna actul de regenţă ca de un zid. Ajung astfel la concluzia că nu le mai rămâne decât să o manipuleze, făcând din ea o simplă marionetă ce execută ordine.

Acelaşi lucru îşi doreşte şi regele Belgiei care încearcă să o căsătorească cu nepotul său Albert, care iniţial se opune însă, văzând-o, se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. Aşa începe totul – iubirea, gelozia, aşteptările, fluturii în stomac etc.

Din The Young Victoria nu descoperim decât începutul domniei reginei, cum această reuşeşte să îşi impună punctele de vedere, cum obţine puterea, ce obstacole întâmpină în acest sens, cum se îndrăgosteşte etc.

Filmul curge plăcut, scenariul e bun, costumaţia e în regulă, nefiind nici spectaculoasă, nici „modestă”, deşi i s-a acordat o atenţie sporită. Rochia purtată de Victoria atunci când întâlneşte pentru prima dată Consiliul (foto mai jos) este o copie fidelă a celei purtate de regina Angliei cu aceeaşi ocazie.

The Young Victoria 2

Toate costumele purtate de actriţa ce joacă rolul reginei au fost asigurate pentru 10 000 de lire, fiecare. Designerul costumelor, Sandy Powell, a studiat cu mare atenţie hainele adevăratei regine ce sunt găzduite de Palatul Kesington.

Per ansamblu, The Young Victoria este un film de epocă reuşit, mai reuşit decât m-aş fi aşteptat chiar. Totul pare cât mai autentic, desfăşurându-se, cu câteva excepţii, fără prea mult fast. Jocul actorilor e bun. Rolul principal e jucat de Emily Blunt. În film mai joacă Mark Strong şi Rupert Friend. Regia îi aparţine lui Jean-Marc Vallee, cunoscut pentru Dallas Buyers Club (trei Oscaruri şi alte trei nominalizări).

Pe Emily Blunt o puteţi vedea în acest moment în cinematografele din România în Sicario, iar anul viitor va apărea în The Huntsman şi în The Girl on the Train.

An: 2009 IMDb: 7,3 Regie: Jean-Marc Vallee Cu: Emily Blunt, Mark Strong şi Rupert Friend Gen: istoric, romantic, dramă, dragoste
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *