Rogue Nation

Misiune Imposibilă – topul celor mai bune filme cu spioni din serie

853

Am pornit de la intenţia de a face un top trei cu cele mai bune filme din seria Mission Imposible însă am relizat mai apoi că e o misiune imposibilă. Ca atare voi încerca să fac un top cu toate filmele din serie pentru că nu sunt chiar atât de multe. Sunt doar cinci la număr.

Aşadar, să începem topul celor mai bune pelicule din una dintre cele mai bune serii de filme cu spioni.

Locul1 – Mission Imposible Rogue Nation

Este singurul film din serie despre care am scris o recenzie şi ca atare nu voi spune prea multe. Este un film de acţiune cu o dinamică bună şi un scenariu bun. Actorilor nu prea am ce să le reproşez. Până la urmă şi zâmbetul ăla enervant al lui Tom Cruise face parte din farmecul francizei şi trebuie să trecem peste. A nu se înţelege că prefer încruntarea lui Arnold Schwarzenegger ci doar că mi-ar plăcea să pară puţin mai uman. Trailerul şi sinopsisul Rogue Nation le găsiţi acolo.

Rogue Nation nu este doar unul dintre cele mai bune filme din serie ci e şi unul dintre cele mai bune filme cu spioni din 2015.

An: 2015  IMDB: 7,6 Regie: Christopher McQuarrie

Locul 2 – Mission: Imposible

Misiune Imposibila 1

Chiar dacă e primul film din serie şi scenele au fost trase la mijlocul anilor 90, lipsa efectelor speciale nu îl face mai puţin atractiv şi mi-a plăcut mai mult decât filmul din 2013 care s-a bazat doar pe acţiune şi efecte speciale. Poate de asta l-am pus pe locul doi.

Este pelicula cu cele mai puţine scene de acţiune însă aceste nu lipsesc complet pentru că în definitiv e greu să ne imaginăm că un film cu spioni, de asemenea factură, ar putea să cuprindă doar scene în care se stă de vorbă la o cafea.

Finalul este unul extrem exploziv. Jean Reno se vede nevoit să urmărească un tren de mare viteză într-un tunel şi nu pentru că ar vrea neapărat ci pentru că e legat de el. Chiar dacă acţiunea propriu-zisă nu a avut loc decât la final, suspansul şi-a făcut prezenţa de-a lungul întregului film.

Sinopsis: Ethan Hunt face parte dintr-o echipă de spioni care trebuie să recupereze o dischetă pe care s-ar afla numele tuturor spionilor americani şi nu numai. În cele din urmă realizează că este bănuit de superiori ca fiind o persoană infiltrată în serviciile de spionaj americane şi va face tot posibilul pentru a îşi dovedi nevinovăţia.

An: 1996 IMDb: 7,1 Regie: Brian De Palma

Locul 3 – Mission: Imposible 3

Misiune Imposibila 3

Are o mică problemă în scenariu însă se poate trece peste ea lejer. Aproape că nici nu o veţi observa. Al treilea film din franciză are două particularităţi. Este singurul film în care Hunt este căsătorit şi, deopotrivă, este singurul film în care încearcă să recupereze ceva despre care nu vom afla nimic nici măcar la sfârşitul filmului.

Scenele de acţiune oscilează cu cele în care informaţiile se pun cap la cap, într-un mod „paşnic”.

Sinopsis. Ethan Hunt renunţă la viaţa de spion şi îşi întemeiază o familie însă este convins de un fost colaborator să îşi salveze o fostă elevă. Se vede prins într-un joc contra-timp în care trebuie sa recupereze ceva important, despre care nu ştie nimic, pentru a îşi salva soţia din mâinile unui terorist.

An: 2006 IMDb: 6,9 Regie: J. J. Abrams

Locul 4 – Mission: Imposible 2

Misiune Imposibila 2

Începe cu prăbuşirea unui avion şi continuă cu Tom Cruise antrenându-se, înfruntând natura într-un peisaj superb, roşiatic. Din păcate, prima impresie nu a fost şi ultima. Filmul s-a stins ulterior însă nu atât de mult încât să te plictisească. Scenariul a fost şi de data asta bun, ca de altfel şi actorii. Probabil regia a suferit puţin dacă nu chiar a influenţat enorm filmul în sens negativ.

Sinopsis: Un fost spion încearcă să răspândească un virus letal pentru a se îmbogăţi de pe urma vânzării antidotului. Ethan Hunt încearcă să îl împiedice să îşi pună în aplicare planul şi să îşi salveze iubita.

An: 2000 IMDb: 6.0 Regie: John Woo

Locul 5 – Ghost Protocol

Ghost Protocol

Deşi a fost realizat în urmă cu doar câţiva ani şi a putut beneficia de toată inovaţia cinematografică, cel de-al patrulea film cu spioni din serie este, în opinia mea, cel mai slab pentru că are un scenariu haotic. Scenele de acţiune şi suspans nu lipsesc. Imaginea are o calitate ridicată însă e greu de urmărit povestea în sine.

Locaţiile se schimbă des, inamicii la fel. Începem cu imaginile superbe din Budapesta, continuăm cu o închisoare rusească apoi ajungem în centrul Moscovei. Urmează apoi Dubaiul şi escaladarea Burj al Arab-ului.

Sinopsis Ghost Protocol. Agenţia de spionaj în care lucrează Ethan Hunt este pusă pe liber după ce e acuzată de faptul că a pus bombe la Kremlin. Acest lucru e necesar pentru a detensiona relaţia dintre Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Hunt şi amicii săi trebuie să îşi reabiliteze numele şi să recupereze codurile de activare a unor bombe nucleare ruse. Lea Seydoux joacă un rol de fată rea. Ea e cea care fură codurile şi încearcă să le vândă celor care dau mai mult.

An: 2011  IMDb: 7,4  Regie: Brad Bird

Câteva lucruri interesante despre filmele cu spioni Mission: Imposible

1.În fiecare film, Hunt este ajutat de prieteni de încredere, spioni la rândul lor. Aceştia sunt Luther, William Brandt şi Benji. Luther e jucat de Ving Rhames care lipseşte doar din Ghost Protocol, iar Benji e interpretat de Simon Pegg care lipseşte doar din primele două filme. Jeremy Renner e actorul care l-a jucat pe Brandt în ultimele două filme.

2.În fiecare film sunt invitaţi actori celebri. În primul film a apărut Jean Reno care mai jucase până atunci în filme precum Leon. În următoarele filme au apărut Anthony Hopkins (2000), Philip Seymour Hoffman (2006), care în anul acela câştiga Oscarul şi Globul de Aur pentru rolul din Capote, Lea Seydoux (2013) şi Alec Baldwin (2015).

3.Actorii români nu au lipsit din franciză. Marcel Iureş şi Ion Caramitru au jucat în primul film.

4.Etahn Hunt este un spion care preferă să scape de pericol conducând mai degrabă motocicleta decât maşina. De regulă, iese din situaţii dificile folosindu-se doar de mâini şi picioare. Cele mai interesante scene cu motociclete le găsim în Rogue Nation însă nu trebuie să uităm că primele scene cu adevărat spectaculoase au apărut în al doilea film.

5. Singurul film în care Ethan Hunt e protejat de serviciile secrete e al doilea, cel din 2000. În toate celelalte trebuie să dovedească fie că nu e un spion infiltrat fie să află care dintre şefii lui joacă la două capete şi îi pun beţe în roate.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *